Acum în direct

Title

Artist

A șasea partea din microplasticele din Atlanticul de Nord s-au dovedit a fi vopsele al vaselor marine

Scris de la 20 octombrie 2021

Aproape 17 la sută din microplasticele din apele Atlanticului de Nord provin din fragmente de vopsea folosite pentru acoperirea navelor marine. Concentrația medie a acestor microplastice este de 0,01 particule pe metru cub. În același timp, concentrațiile de cupru și plumb, toxice pentru organismele vii, în probele de vopsea analizate ajung la 6960 și respectiv 17300 miligrame pe kilogram, afirmă savanții într-un aricol publicat în revista Science of The Total Environment.

Microplasticele care poluează oceanele lumii se disting printr-o mare varietate de compoziție chimică, structură și formă. De regulă, studiile indică predominanța particulelor de nailon (din plasele de pescuit care se sfărâmă) și polietilenă (din ambalajele de unică folosință) în straturile acvatice. Pe fondul lor, contribuția fragmentelor de vopsea pare nesemnificativă; prin urmare, acest tip de contaminare microplastică este încă relativ slab studiat. Cu toate acestea, biologii marini subliniază că pericolele particulelor de vopsea de la navele marine nu trebuie subestimate. Vopseua este produsă cu calități de rezistență la bioincrustare și coroziune, prin urmare, pe lângă o bază polimerică inertă chimic, conține aditivi funcționali – diverși, metale care pot fi toxice pentru organismele vii. Eterogenitatea compoziției și aplicarea vopselei în mai multe straturi contribuie la faptul că astfel de particule mici sunt stratificate și fragile – din acest motiv, metalele migrează cu ușurință de pe suprafața vasului în straturile de apă.

Oamenii de știință conduși de Andrew Turner de la Universitatea din Plymouth au investigat poluarea microplastică a apelor Atlanticului de Nord. Pentru a face acest lucru, au studiat eșantioane de apă de mare colectate în 2018 de înregistratoare continue de plancton – submarine mici care filtrează apa la o adâncime de șapte metri, colectând plancton și microplastice. Compoziția chimică a microplasticelor a fost determinată utilizând analiza fluorescenței cu raze X.

Zona de eșantionare a înregistratorului continuu de plancton (CPR) este afișată în galben. Locațiile în care s-au găsit fulgi de vopsea sunt marcate cu roșu, punctele ale căror microplastice sunt descrise în articol, în albastru.
Andrew Turner și colab. / Știința mediului total, 2021

16,7% din toate materialele plastice descoperite  au fost fulgi de vopsea. Concentrația lor medie în apele Atlanticului de Nord a fost de 0,01 particule pe metru cub, cu o concentrație totală de microplastic de 0,16 particule pe metru cub. Toată vopseaua descoperită a fost legată de învelișurile navelor. Fragmentele sale conțineau concentrații mari de metale: cupru până la 6960, crom până la 617, bariu până la 9770, fier până la 2850, plumb până la 17300, titan până la 24500, zinc până la 37400 miligrame pe kilogram. În același timp, autorii au menționat că prezența cromului indică exfolierea vopselei, fierului – coroziune și plumb- legarea compușilor acestui element de apa de mare. Cele mai mari concentrații de particule de vopsea au fost descoperite în largul nord-vestului Europei.

Pe lângă ambalajele aruncate, plasele deteriorate și vopseaua exfoliată, spălarea hainelor în mașinile de spălat este considerată o sursă importantă de microplastice care pătrunde în ocean. Oamenii de știință estimează că din 1950 până în 2016, peste cinci milioane de tone de microfibre sintetice au fost eliberate în mediu, din care 2,9 milioane de tone se găsesc în oceanele lumii. Filtrele speciale pentru mașinile de spălat pot ajuta la încetinirea ratei unei astfel de poluări.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork