Acum în direct

Title

Artist

ONU este alarmată de intenția unor guverne de a crește producția de petrol și gaze

Scris de la 22 octombrie 2021

În ciuda promisiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect se seră, ca parte a luptei împotriva schimbărilor climatice, multe națiuni intenționează să dobândească de două ori mai mulți combustibili fosili până în 2030, în comparație cu situația la moment. Cu această abordare, umanitatea nu va putea realiza limitarea încălzirii globale cu 1,5°C, se arată într-un nou raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

Raportul explorează diferența dintre producția de cărbune, petrol și gaze planificată de guverne și producția globală pentru a ajuta la îndeplinirea limitelor de temperatură stabilite în Acordul de la Paris. Până în prezent, un astfel de decalaj între planuri și obiectivele internaționale este imens. În următoarele două decenii, multe guverne intenționează să crească producția de petrol și gaze. Producția de cărbune va scădea, dar foarte ușor. Luate împreună, planurile și proiecțiile tuturor statelor indică faptul că producția și consumul total de combustibili fosili la nivel mondial vor crește.

„Acest lucru va duce la consecințe devastatoare ale schimbărilor climatice. Mai este timp să menținem încălzirea pe termen lung la aproximativ 1,5°C, dar această fereastră de oportunitate se închide rapid”, a avertizat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen. Ea crede că, în timpul celei de-a 26-a Conferințe Climatice și ulterior, guvernele își vor lua angajamente reînnoite pentru a reduce extracția de combustibili fosili.

Raportul privind diferențele de producție din 2021 oferă prezentări generale pentru primele 15 țări producătoare: Australia, Brazilia, Regatul Unit, Germania, India, Indonezia, Canada, China, Mexic, Norvegia, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite și S.U.A. Profilurile de țară arată că, în majoritatea acestor țări, guvernele continuă să ofere sprijin politic semnificativ pentru producția de combustibili fosili. Până în 2030, producția de cărbune și gaz în Rusia va crește cu peste 5% față de producția din 2019.

„Concluzia este clară: pentru a reduce încălzirea pe termen lung la 1,5°C, producția globală de cărbune, petrol și gaze trebuie să înceapă să scadă imediat și dramatic”, a declarat autorul principal și omul de știință Ploy Achakulvisut.

Dar, în general, toate națiunile împreună intenționează să extragă cu aproximativ 110% mai mulți combustibili fosili până în 2030. De la debutul pandemiei de COVID-19, țările G20 au investit în total peste 300 de miliarde de dolari în producția de combustibili fosili – mai mult decât suma dedicată dezvoltării energiei verzi.

Raportul UNEP a fost pregătit cu sprijinul Institutului de Mediu din Stockholm, al Institutului Internațional pentru Dezvoltare Durabilă și al Institutului pentru Dezvoltare Externă. Peste 40 de oameni de știință de la multe universități și organizații de cercetare au contribuit la analiza și pregătirea raportului.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat publicarea raportului, amintind de anunțurile recente ale celor mai mari economii ale lumii de a pune capăt finanțării internaționale pentru minerit de cărbune.

„Dar, după cum arată acest raport în mod clar, mai este un drum lung de parcurs pentru a ne asigura cu energia curată”, a declarat șeful ONU. El a cerut redirecționarea resurselor financiare către proiecte de dezvoltare a surselor regenerabile de energie pentru decarbonizarea completă a sectorului energetic.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork