Studiu:Pământul primește o cantitate de căldura „fără precedent”
Scris de EcoFM la 23 iunie 2021
Comparând datele prin satelit, oamenii de știință au stabilit că există un dezechilibru energetic între cantitatea de energie primită și cedată de către Pământ. Dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat din 2005 până în 2019. Cu alte cuvinte, Pământul primește aproape de două ori mai multă căldură decât în anul 2005. Acest lucru este afirmat într-un studiu realizat de NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, relatează The Guardian.
„Dezechilibru energetic” se referă la diferența dintre câtă „energie radiantă de la Soare este absorbită de atmosfera Pământului și de suprafață, în comparație cu câtă„ radiațe infraroșie termică ”este returnată în spațiu. „Un dezechilibru energetic pozitiv înseamnă că Pământul primește energie, provocând încălzirea planetei”, a declarat NASA într-un comunicat al studiului. Acest sistem de colectare a datelor estimează cu exactitate rata de încălzire a oceanelor lumii.
„Tendințele pe care le-am descoperit au fost, într-un anumit sens, destul de alarmante”, a declarat autorul principal al studiului și cercetătorul NASA Norman Loeb.
Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră captează căldura în atmosfera Pământului, prinzând radiațiile care s-ar pierde în spațiu. Această încălzire determină alte schimbări, inclusiv topirea gheții și a zăpezii.
Cercetătorii au mai afirmat că tranzitul „natural” de la rece la cald în Oceanul Pacific pare să fi jucat un rol semnificativ în exacerbarea acestui dezechilibru energetic. Studiul a stabilit că, dacă rata de absorbție a căldurii nu încetinește, sunt de așteptat schimbări climatice puternice.