Cantitatea de microplastic de pe fundul oceanelor a fost estimată la 14 milioane de tone
Written by EcoFM on 7 octombrie 2020
La fundul oceanelor există cel puțin 14 milioane tone de microplastic. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință australieni, rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Frontiers in Marine Science.
„Plasticul care pătrunde în ocean nu rămâne întotdeauna la suprafață. Treptat se descompune și se precipită la fund, transformându-se în microplastic. Studiul nostru a fost prima lucrare care oferă o estimare globală a volumului diferitelor materiale plastice care se află la fundul Oceanului Mondial și îl poluează”- a declarat Justin Barrett, unul dintre autorii lucrării, angajat al Departamentului de Cercetări Oceanice și Atmosferice de la CSIRO.
Oamenii de știință estimează că cantitatea totală de plastic de pe fundul oceanului este de două ori mai mare în comparație cu volumul de la suprafață. CSIRO crede că, aceste date vor ajuta oamenii de știință din întreaga lume să estimeze mai bine volumul total de poluare și să înțeleagă consecințele acesteia.
Probele pentru cercetare au fost colectate de un robot subacvatic. A lucrat la adâncimi de peste 3 mii de metri și la o distanță de aproximativ 400 km. Probele colectate conțin de 25 de ori mai multe particule de microplastic decât probele colectate în urmă cu mai puțin de cinci ani.
Potrivit directoarei agenției CSIRO, Denise Hardesty, constatările indică faptul că problema poluării cu plastic trebuie abordată imediat.
„Datele noastre sugerează că zonele adânci ale oceanului devin un depozit de microplastic. Am fost surprinși să aflăm că există o mulțime de microplastic departe de rutele maritime populare și de habitatele umane. Este clar că autoritățile, industria și publicul trebuie să se concentreze împreună și să reducă cantitatea de gunoi pe care o aruncăm pe plaje sau în ocean „, a spus Hardesty.