Acum în direct

Title

Artist

Pe planetă apar focare de căldură umedă, letale pentru om

Scris de la 14 mai 2020

Condițiile climatice pe termen scurt, în care temperatura și umiditatea combinate au depășit limitele fiziologice ale rezistenței umane, au apărut în mod repetat în Asia, Africa, Australia, America de Sud și de Nord. Potrivit oamenilor de știință americani, astfel de focare sunt încă observate în zone restrânse localizate. Cu toate acestea, intensitatea și frecvența lor sunt în creștere treptată, titrează Science Advances.

După analizarea datelor colectate de servicii meteorologice din perioada 1979-2017, autorii studiului au demonstrat că numarul cazurilor de condiții climatice extreme în perioada de timp specificată s-a dublat. Cel mai frecvent asemenea condiții, au apărut pe teritoriul Peninsulei Hindustan, în nord-vestul Australiei, în sudul Chinei și de asemenea de-a lungul coastei Mării Roșii și a Golfului Mexic. Cele mai ridicate valori potențial fatale ale umidității și temperaturii au fost înregistrate în zonele orașelor Dahran și Damman (Arabia Saudită), Doha (Qatar) și Ras al-Khaimah (Emiratele Arabe Unite), a căror populație combinată constituie aproximativ trei milioane de oameni.

Studiile anterioare nu au putut dezvălui astfel de tendințe, deoarece au examinat valorile medii ale temperaturii și umidității, măsurate pe suprafețe mari și pe parcursul mai multor ore. Oamenii de știință au studiat rapoartele orare de la 7877 de stații meteorologice individuale, ceea ce a permis înregistrarea unor focare de căldură fatală pe termen scurt. În condiții de căldură intensă, corpul uman se răcește, eliberând căldură prin piele cu ajutorul transpirației. Acest proces funcționează normal în regiunile aride, dar alfel în regiunile umede, unde aerul este deja saturat suficient de vapori de apă și nu mai poate absorbi.

În situații extreme, transpirația se poate opri cu totul. Atunci corpul  începe să se încălzească excesiv,  chiar și o persoană puternică din punct de vedere fizic, sănătoasă, care se odihnește la umbră fără haine și cu prezența apei potabile, poate muri. Studiile anterioare au demonstrat că persoanele care sunt bine adaptate la temperaturi ridicate nu pot întreprinde acțiuni active atunci când indicațiile termometrului umed ating 32°C. 35 °C  este valoarea maximă înregistrată pe coasta Golfului Persic –  considerată pragul toleranței umane.

Astfel de schimbări climatice prezintă cel mai mare risc pentru țările sărace și în curs de dezvoltare, unde oamenii nu sunt capabili să facă un duș rece sau să stea într-o cameră cu aer condiționat. Dar chiar și în regiunile în care rezidenții au o astfel de oportunități, nevoia de a-și întrerupe constant activitățile pentru a se ascunde de căldură și a răci corpul va cauza daune grave economiei.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist