Dauna fumatului vape demonstrată din nou
Scris de EcoFM la 1 mai 2020
Un nou studiu a demonstrat dauna țigărilor electronice asupra inimii și arterelor și este comparabilă cu daunele cauzate de fumatul tradițional. Studiile au fost publicate în revista științifică Journal of the American Heart Association.
Specialiștii de la Universitatea Boston (SUA) au studiat funcțiile vaselor de sânge la fumătorii și utilizatorii de țigări electronice cu vapori. Au fost analizati peste 400 de bărbați și femei cu vârste între 21 și 45 de ani, care au fost fumători tradiționali, fie au trecut la vape. Analiza probelor de celule arteriale a arătat aproximativ aceleași rezultate pentru participanții din ambele grupuri – rigiditatea crescută a peretelui vascular și deteriorarea vaselor de sânge mici.
În special, probele de celule dependente de nicotină descrise conțineau mai puține molecule de oxid nitric decât oamenii care nu au fumat niciodată. Acest compus este necesar pentru reglarea respirației, menținerea statutului imunitar și este implicat în homeostaza cardiovasculară. Specialiștii au subliniat că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul fumătorilor. De asemenea, mulți consumatori de țigări apelează la utilizarea fumaului pe bază de vapori cu ideea de reducere a impactului negativ asupra organismului.
Raportul concluzionează că nu există dovezi că utilizarea țigărilor electronice reduce riscul de boli cardiovasculare sau daunele cauzate de produsele din tutun. Oamenii de știință au subliniat că, din punct de vedere al protecției inimii, vaporii nu trebuie considerați o alternativă sigură la fumat. Anterior, oamenii de știință britanici au identificat o legătură între cancerul vezicii urinare și fumat. Studiul a stabilit că fumul de țigară poate provoca daune materialului genetic, dar doar o mică parte din mutații au apărut din cauza toxinelor corespunzătoare.