Șampoanele și gelurile de duș în miniatură ar putea dispărea din hotelurile europene
Scris de EcoFM la 4 ianuarie 2023
Comisia Europeană a propus interzicerea utilizării articolelor de toaletă în miniatură în hotelurile din Europa, ca parte a noilor reglementări menite să reducă deșeurile din plastic. În schimb, hotelurile vor trebui să folosească sticle mari și reutilizabile de șampoane, loțiuni de corp și geluri de duș, sau oaspeții vor trebui să aducă aceste produse cu ei, relatează SchengenVisaInfo.com.
Comisia Europeană estimează că fiecare european produce în fiecare an aproximativ 180 de kilograme de deșeuri din plastic. Ambalajele reprezintă una dintre principalele utilizări ale plasticului, deoarece 40% din plasticul și 50% din hârtia folosită în UE sunt destinate acestui scop.
Oficialii europeni afirmă că Europa va cunoaște o creștere și mai mare a acestor deșeuri dacă nu se iau măsuri. În special, se estimează că deșeurile de ambalaje vor crește cu 19% până în 2023, iar cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic va crește cu 46%.
Noile schimbări au ca scop stoparea creșterii cantității de deșeuri, precum și încurajarea consumatorilor să folosească ambalaje reutilizabile și să reducă ambalajele excesive.
Această inițiativă face parte din Planul de acțiune pentru o economie cu circuit închis al Dealului Verde European, care are ca obiectiv ca, în următorii opt ani, produsele ecologice să devină normă și ambalajele să fie reciclabile. În încercarea de a încuraja reutilizarea ambalajelor, furnizorii de servicii din diverse sectoare intenționează să ofere o anumită cantitate de produse ca alternative reutilizabile, cum ar fi produsele de igienă, livrarea de produse de comerț electronic sau băuturile la pachet.
De asemenea, vor fi interzise ambalajele de unică folosință pentru băuturi și alimente, pentru fructe și legume, precum și sticlele de șampon în miniatură și alte ambalaje hoteliere.
Comisia Europeană are în vedere trecerea sectorului ambalajelor la „neutralitatea climatică” până în 2050. Propunerea trebuie acum să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul European.