Savanții:Plantele au început să se adapteze la dispariția insectelor polenizatoare
Written by EcoFM on 3 ianuarie 2024
Oamenii de știință francezi au descoperit că violetele panseluțe sălbatice au înregistrat o creștere cu 25% a autopolenizării în ultimii 20-30 de ani, din cauza declinului insectelor polenizatoare. Oamenii de știință fac apel la acțiuni urgente pentru conservarea polenizatorilor pentru a opri tendințele negative de evoluție, relatează The Guardian.
„Studiul nostru arată că panseluțele evoluează pentru a-și abandona polenizatorii. Ele evoluează spre autopolenizare, în care fiecare plantă se reproduce singură, ceea ce funcționează pe termen scurt, dar ar putea limita capacitatea lor de a se adapta la viitoarele schimbări de mediu”, a declarat Pierre-Olivier Cheptoux, unul dintre autorii studiului și cercetător la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.
Se observă că, în ultimii 30 de ani, dimensiunea florilor a scăzut cu 10%, iar cantitatea de nectar cu 20%. Se știe că prin polenizarea încrucișată a plantelor se face schimb de material genetic, ceea ce contribuie la stabilitatea populației, în timp ce autopolenizarea duce la o diversitate genetică mai mică.
Un studiu german a constatat că, din 1989 până în 2016, greutatea totală a insectelor capturate în capcane a scăzut cu 75%. Se remarcă faptul că insectele și plantele și-au construit relația reciproc avantajoasă de-a lungul a milioane de ani de co-evoluție. Dar panseluțele și polenizatorii ar putea fi acum blocați într-un cerc vicios: plantele produc mai puțin nectar, ceea ce înseamnă că insectele vor avea mai puțină hrană, grăbind în cele din urmă declinul.
Oamenii de știință au fost surprinși să constate o evoluție atât de rapidă a plantelor. Aceștia nu au detectat alte schimbări în populație în ceea ce privește dimensiunea și forma frunzelor sau alți indicatori ai plantelor.
Materialul a explicat că, dimpotrivă, unele plante produc mai mult polen și nectar pentru a concura pentru un număr mic de polenizatori.
Reamintim că, în unele părți ale lumii, numărul de insecte a scăzut la jumătate din cauza schimbărilor climatice și a agriculturii intensive.