Acum în direct

Title

Artist

Cu ajutorul radarelor a fost demonstrat impactul focurilor de artificii din noaptea de Revelion asupra păsărilor

Scris de la 14 decembrie 2023

Focurile de artificii fac parte integrantă din sărbătorile de Anul Nou, dar pentru păsări și alte animale sălbatice, lansarea focurilor de artificii reprezintă un adevărat șoc. Cu ajutorul datelor obținute cu ajutorul radarului meteo și a numărătorii de păsări, o echipă de cercetători olandezi a demonstrat cât de tulburate sunt păsările de utilizarea în masă a artificiilor în noaptea de Anul Nou.

Subiectul prejudiciilor aduse naturii de către artificiile de foc a fost ridicat de oamenii de știință de la Institutul de Biodiversitate și Dinamică a Ecosistemelor (IBED), una dintre instituțiile de cercetare ale Universității din Amsterdam (Olanda). Nu este pentru prima dată când specialiștii IBED atrag atenția asupra acestei probleme din cauza popularității artificiilor în țară.

Deși Țările de Jos au doar 3,8% din populația UE, ele reprezintă 22% din toate artificiile importate în UE. Acest lucru se datorează tradițiilor istorice ale țării: a început să folosească artificii în masă destul de devreme, iar de acolo au fost aduse în Rusia de către Petru cel Mare (împreună cu obiceiul de a mânca hering).

Potrivit unui studiu anterior, artificiile au avut un asemenea efect asupra gâștelor sălbatice încât, timp de cel puțin 11 zile, acestea au petrecut în medie cu 10% mai mult timp decât de obicei căutând hrană. Aparent, păsările aveau nevoie de hrană suplimentară pentru a reface energia consumată în zbor și pentru a se acomoda în zona de hrănire necunoscută, unde se aflau fugind de zgomotul și de flash-urile provocate de focurile de artificii.

Într-un nou studiu publicat în Frontiers in Ecology and the Environment, ecologistul Bart Hoekstra și colegii săi au analizat nu numai gâștele, ci și alte păsări. Țările de Jos se află pe ruta de migrație anuală a numeroase păsări (gâște, pescăruși, limicole și altele, aproximativ 180 de specii în total), iar deltele Rinului, Maas și Scheldt reprezintă pentru acestea locuri de iernat protejate.

Pentru a evalua impactul focurilor de artificii asupra păsărilor, oamenii de știință au comparat datele privind activitatea de zbor a acestora în noaptea de Anul Nou și în alte nopți, între 15 și 25 decembrie și între 5 și 15 ianuarie, obținute cu ajutorul radarelor Institutului Meteorologic Regal Olandez. Informațiile au fost combinate cu informații privind localizarea și numărul de păsări, date colectate de voluntarii Centrului olandez de ornitologie de teren SOVON.

Pe baza acestor date, autorii au putut calcula câte păsări și-au luat zborul după ce au început focurile de artificii în noaptea de Anul Nou, la ce distanță de locurile de lansare a focurilor de artificii se întâmplă acest lucru și ce specii de păsări au fost deosebit de sensibile.

Analiza a demonstrat că, atunci când au fost lansate focuri de artificii în ajunul Anului Nou, aproape 400.000 de păsări au zburat pe cer numai în cele două zone radar din ariile de studiu. Prin urmare, aproximativ de 1.000 de ori mai multe animale au zburat decât în nopțile obișnuite. Potrivit lui Bart Hoekstra, într-o țară precum Olanda, unde iernează multe păsări, vorbim de milioane de păsări care suferă din cauza artificiilor.

Creșterea bruscă a numărului de zboruri cauzate de pirotehnie a scăzut pe măsură ce te îndepărtai de locul unde au fost folosite artificiile. Cel mai semnificativ declin a avut loc la o distanță de cinci kilometri, dar activitatea generală de zbor a rămas de zece ori mai mare la distanțe de până la 10 kilometri. S-a constatat, de asemenea, că speciile mai mari au reacționat mai brusc la focurile de artificii decât păsările mai mici.

Având în vedere că, în Țările de Jos, aproximativ 62% dintre păsări trăiesc la mai puțin de 2,5 kilometri de așezările umane, consecințele pirotehniei sunt foarte grave pentru acestea. Păsările speriate de focurile de artificii se înalță în aer și consumă multă energie, care este deja mare în timpul iernii. Riscurile sunt deosebit de mari în cazul păsărilor mari, care se pot panica, își pot pierde orientarea și se pot ciocni cu semenii.

Autorii au observat că impactul negativ al focurilor de artificii este mai puțin pronunțat în apropierea pădurilor și a zonelor semi-deschise. În plus, în aceste zone trăiesc păsări mai mici, cum ar fi pițigoiul și cintezele, care sunt mai puțin afectate de astfel de perturbări.

Pentru a atenua efectele negative asupra naturii, oamenii de știință au cerut să se creeze mai multe zone fără focuri de artificii și să se limiteze utilizarea articolelor pirotehnice în centrele urbane.

Evaluarea impactului focurilor de artificii asupra păsărilor pe baza datelor radar, a abundenței și localizării păsărilor. Ilustrație: Bart Hoekstra et al.

 


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork