Acum în direct

Title

Artist

Un sfert din speciile de pești de apă dulce din lume sunt amenințate cu dispariția

Scris de la 13 decembrie 2023

Schimbările climatice amenință un număr din ce în ce mai mare de specii, potrivit unei actualizări a Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), prezentată la summitul ONU COP28 privind clima din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Potrivit raportului, 25% din speciile de pești de apă dulce (3.086 din 14.898 de specii evaluate) sunt amenințate cu dispariția.

17 % dintre speciile de pești de apă dulce pe cale de dispariție suferă din cauza efectelor schimbărilor climatice: scăderea nivelului apei și creșterea nivelului mării, ceea ce face ca apa de mare să crească în râuri.

Cu toate acestea, factorii legați de schimbările climatice nu fac decât să exacerbeze principala cauză a dispariției peștilor: poluarea corpurilor de apă. Poluarea afectează 57% dintre peștii de apă dulce, a căror existență este amenințată. Principalele cauze sunt îngrășămintele și pesticidele care pătrund în apă de pe câmpurile agricole, sedimentele care înfundă râurile și cursurile de apă după defrișarea terenurilor, precum și apele uzate și deșeurile industriale.

Barajele reprezintă o amenințare existențială pentru 45% dintre speciile pe cale de dispariție, pescuitul excesiv amenință 25%, iar speciile invazive și bolile dăunează 33%.

Somonul de Atlantic, care își începe și își termină viața în râurile și cursurile de apă din America de Nord și Europa, a trecut de la statutul de specie cel mai puțin îngrijorătoare la cel de specie pe cale de dispariție. Noi date demonstrează că numărul somonilor din întreaga lume a scăzut cu 23% între 2006 și 2020, schimbările climatice afectându-i în toate etapele vieții. Barajele le taie accesul la zonele de reproducere, iar poluarea cauzată de exploatările forestiere ucide peștii tineri, se arată în raportul IUCN.

Peștele pisică de mare auriu (Dourada), o specie importantă din punct de vedere comercial care migrează mii de kilometri, este clasificat acum, de asemenea, ca fiind vulnerabil. Experții prezic că construirea de baraje hidroelectrice în bazinul râului Madeira din Brazilia și Bolivia va duce la o scădere a populației cu cel puțin 37% în următoarele două decenii.

O specie mică de peștișori de tip killifish din Mozambic, evaluată pentru prima dată, a fost clasificată ca fiind în pericol, fiind amenințată de extinderea agriculturii și de exploatarea minieră a grafitului.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork