Acum în direct

Title

Artist

32 de afaceri agricole conduse de femei vor deveni mai eficiente energetic cu sprijinul Austriei și al PNUD

Scris de la 13 decembrie 2023

32 de fermiere și producătoare agricole din raioanele Hîncești, Ungheni, Sîngerei, Telenești, Șoldănești și Briceni vor beneficia de sprijin financiar pentru a instala soluții de energie regenerabilă și pentru a spori reziliența energetică a afacerilor rurale pe care le conduc.

Pentru aceasta, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, oferă sprijin financiar în valoare de 300.000 de dolari americani, care vor fi utilizați pentru instalarea de panouri fotovoltaice, colectoare solare și cazane pe biomasă, care vor genera energie curată și accesibilă, apă caldă și vor crește eficiența energetică a afacerilor. Fondurile sunt oferite prin intermediul PNUD, ca parte a proiectului „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice”.

Cele 32 de femei care beneficiază de suport financiar au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă.  Mai bine de jumătate dintre beneficiare cultivă și procesează plante agricole în câmp deschis și în sere, iar celelalte sunt specializate în apicultură, creșterea păsărilor și animalelor.

Elena Pavlov din satul Zăicanii Vechi, raionul Telenești, deține o fermă cu 50 de vaci de lapte și intenționează să instaleze un sistem fotovoltaic de o capacitate de 8kW și un rezervor frigorific pentru depozitarea laptelui. Suportul va contribui la reducerea costurilor de producție și o va ajuta să-și dezvolte afacerea.

„Creștem vaci și vindem lapte procesatorilor deja de zece ani. După ce vom instala panourile fotovoltaice, sperăm să investim banii economisiți într-o linie de procesare. Planificăm să producem brânză și iaurt pentru copii. Am muncit din greu pe cont propriu ani de zile. Acum este prima dată când cineva ne sprijină. Suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor”, spune Elena.

Olga Iablonschi din satul Grigorăuca, raionul Sîngerei, altă beneficiară a proiectului,  cultivă roșii, dovleci, ardei gras și iute, praz, pepeni și verdețuri atât pentru vânzare, cât și pentru familia ei cu 11 copii. Olga crește legumele în seră și în câmp deschis. Sistemul fotovoltaic cu o capacitate de 7,4 kW care urmează a fi instalat cu sprijinul Austriei îi va asigura energia necesară pentru încălzirea și irigarea serei.

„Acest grant este de mare ajutor pentru afacerea noastră de familie. Niciodată nu mi-am putut imagina că îl voi primi. Suntem foarte mulțumiți și recunoscători pentru acest ajutor. În sezonul următor, sper că vom economisi bani datorită energiei electrice pe care acum nu trebuie să o mai cumpărăm, deoarece o generăm singuri. Vreau să folosesc banii economisiți pentru nevoile copiilor mei”, spune Olga, care planifică să-și extindă afacerea și numărul de sere.

„Sprijinirea femeilor antreprenoare este o componentă esențială a tot ceea ce susținem și pentru care lucrăm. Această inițiativă nu numai că ajută femeile să utilizeze soluții energetice inteligente din punct de vedere climatic și rentabile pentru procesele lor de producție, dar le ajută să-și extindă afacerea, să aibă randamente mai mari și, în cele din urmă, să obțină un acces mai bun la piețe”, subliniază Gunther Zimmer, șeful biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare la Chișinău.

„Sprijinul acordat de Austria și PNUD are un rol esențial în abilitarea întreprinderilor din zonele rurale conduse de femei, care sunt dispuse să utilizeze sisteme de energie regenerabilă și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. Aceasta nu numai le facilitează dezvoltarea ecologică pe termen lung, ci le aliniază și la practicile durabile, curate și ecologice din sectorul agricol. De exemplu, dacă analizăm impactul soluțiilor propuse în cele 32 de proiecte, cu o capacitate totală de 518 kW și o rată medie de acoperire de 50% din necesarul curent de energie, economiile din energia verde generată ar putea fi evaluate la un minim de 780.000 lei moldovenești anual, iar reducerea estimată a emisiilor de carbon – cu 152 de tone pe an”, a spus Valeria Ieșeanu, Specialistă planificare și dezvoltare parteneriate, PNUD Moldova.

Proiectul comun al ADA și PNUD contribuie la abilitarea femeilor producătoare agricole din zonele rurale pentru a folosi sisteme de energie regenerabilă și tehnologii eficiente energetic. Sprijinul financiar este complementat de program de instruiri despre practicile agricole durabile, eficiența energetică și accesul la piețe, ceea ce va duce la creșterea veniturilor. 

Până în septembrie 2024, alte 45 de producătoare agricole din mai multe raioane vor primi finanțare pentru echipamente de eficiență energetică, datorită finanțării Elveției.

Proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice” este implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul a fost lansat în 2022 și este finanțat de Austria și Elveția prin intermediul Fondului ONU „Parteneriatul pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030”.

Sursa:undp.org


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork