Acum în direct

Title

Artist

Geolog: Marea Neagră se află în pragul colapsului

Scris de la 14 iunie 2023

Seceta, ninsorile insuficiente și creșterile de temperatură afectează viața marină din Marea Neagră, avertizează profesorul Osman Bektaș, inginer geolog. În opinia sa, schimbările climatice globale duc la ruinarea celui mai important corp de apă din Eurasia, relatează Hurriyet Daily News.

Bektaș subliniază faptul că Marea Neagră are o structură unică. Corpul de apă este format din trei straturi. Stratul superior, cu o înălțime de până la 50 de metri, conține mult oxigen și găzduiește specii marine. Sub acesta se află stratul intermediar rece, cu o temperatură de 8°C. Sub stratul intermediar, în partea de jos, predomină gazele toxice și nu există practic nimic viu acolo. Sub 150-200 de metri nu mai există oxigen, iar fundul este saturat cu hidrogen sulfurat. Geologul a remarcat că stratul intermediar joacă un rol vital, răcind constant stratul superior, acționând ca un aparat de aer condiționat.

„Stratul superior, încălzit de razele soarelui, este răcit de stratul mijlociu rece de dedesubt, este oxigenat, există circulație. Cu toate acestea, după anii 1960, stratul mijlociu a început să își piardă proprietățile din cauza schimbărilor climatice globale. Pe măsură ce cantitatea de apă rece care vine dinspre nord a scăzut, acest strat a început să slăbească treptat”, afirmă expertul.

„În viitor, stratul inferior, bogat în gaze toxice, se va amesteca cu stratul superior și va pune în pericol viața creaturilor marine. Procesele negative nu mai pot fi oprite sau inversate”, afirmă Bektaș. Stratul superior se încălzește constant, începe evaporarea, iar pe uscat au loc inundații și alunecări de teren cauzate de acest proces. Expertul în pescuit Mehmet Kandeger a adăugat că afacerea de pescuit din sud-estul rezervorului a încetat practic să mai existe din cauza poluării marine și a pescuitului excesiv.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork