Secretarul general al OSCE: Războiul din Ucraina amenință lupta globală împotriva schimbărilor climatice
Scris de EcoFM la 24 mai 2022
„Continuarea luptelor din Ucraina va pune în pericol eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, în condițiile în care lumea se confruntă cu o încetinire a tranziției către energia curate„ acest lucru a fost declarat luni de Helga Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în cadrul celei de-a doua reuniuni pregătitoare a celui de-al 30-lea Forum economic și de mediu al OSCE „Promovarea securității și a stabilității în regiunea OSCE prin redresare economică durabilă după pandemia COVID-19”, care a avut loc în orașul polonez Lodz.
Secretarul general al OSCE a declarat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a „subminat principiile Actului final de la Helsinki și a zdruncinat actuala arhitectură de securitate din regiunea OSCE”, iar luptele au un impact uriaș asupra mediului și economiei Ucrainei, pe lângă numărul mare de victime, dezastrul umanitar și suferința. „Bombardarea zonelor industriale grele amenință să elibereze substanțe chimice toxice în aer și să contamineze rezervele de apă. De asemenea, siturile de depozitare a deșeurilor nucleare au fost puse sub semnul întrebării, cu consecințe potențial devastatoare pentru viața localnicilor și nu numai”, a explicat Schmid.
„Dar să ne uităm la impactul mai larg al conflictului militar. Aceasta ar putea pune în pericol eforturile de combatere a schimbărilor climatice. La nivel mondial, ne confruntăm cu o încetinire dramatică a tranziției în curs către energia curată. Temerile legate de securitatea energetică conduc deja la o utilizare sporită a cărbunelui în Europa. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere”, a declarat secretarul general al OSCE.
Ea a reamintit că „Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de metale pentru tranziția energetică – cupru, litiu, aluminiu. „Aceste metale sunt componente cheie pentru producția de panouri solare, turbine eoliene și alte tehnologii ecologice”, a adăugat Schmid.
Aceasta a amintit că Rusia produce o treime din paladiu, care este utilizat pentru a controla emisiile vehiculelor, iar Ucraina furnizează cel mai mare volum de neon din lume, necesar pentru a produce semiconductori utilizați în generarea de energie regenerabilă.
„Structurile executive ale OSCE elaborează măsuri pentru a aborda consecințele economice și de mediu ale războiului din Ucraina”, a rezumat Schmid.