Opt motive pentru a menține speranța și a continua lupta împotriva schimbărilor climatice
Scris de EcoFM la 10 aprilie 2022
În această săptămână, comunitatea științifică a demonstrat din nou că omenirea nu face suficient pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C. Dar concluziile celui mai recent raport al Grupului Interguvernamental de Experti în Schimbări Climatice (IPCC) nu sunt lipsite de speranță.
UN News a analizat atent acest raport și a identificat opt factori pozitivi care vor ajuta oamenii să facă față anxietății legate de schimbările climatice:
1. Oamenii folosesc tot mai mult vehicule electrice
Utilizarea vehiculelor electrice se accelerează în întreaga lume, iar prin funcționarea cu energie electrică cu emisii scăzute de carbon, acestea reduc emisiile de gaze cu efect de seră provenite din transportul terestru. Potrivit expertului IPCC Sudarmanto Budi Nugroho, „investițiile în infrastructura de transport, combinate cu introducerea scuterelor electrice și a bicicletelor electrice, pot reduce și mai mult emisiile de gaze cu efect de seră”. IPCC subliniază că biocombustibilii durabili pot oferi beneficii suplimentare de atenuare a schimbărilor climatice din transportul terestru pe termen scurt și mediu.
Multe strategii de atenuare a schimbărilor climatice din sectorul transporturilor vor avea diverse co-beneficii, inclusiv îmbunătățirea calității aerului, beneficii pentru sănătate, acces echitabil la serviciile de transport și reducerea ambuteiajelor.
2. Prețul tehnologiilor cu emisii reduse scade
Potrivit raportului IPCC, costul unor tehnologii cu emisii scăzute a scăzut constant din 2010. Costul „tehnologiilor cheie precum energia solară, energia eoliană și vehiculele electrice a scăzut semnificativ. Acest lucru ne poate ajuta să reducem semnificativ emisiile. Există oportunități în toate sectoarele de a reduce emisiile la jumătate până în 2030”, explică autorul studiului Masahiro Sugiyama. Autorul menționează că din 2010 până în 2019, costul energiei solare a scăzut cu 85%, energia eoliană cu 55%, iar bateriile litiu-ion cu 85%.
3. Legile de atenuare se extind
Autorii raportului susțin că de la publicarea raportului anterior IPCC în 2014, a existat o extindere consistentă a politicilor și legilor care vizează atenuarea schimbărilor climatice.
„Acest lucru a condus la evitarea emisiilor care altfel ar fi putut apărea și la creșterea investițiilor în tehnologii și infrastructură cu emisii scăzute de carbon”, se arată în raport. Până în 2020, peste 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră au fost limitate cu impozite, dar aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a obține reduceri semnificative. În plus, până în 2020, 56 de țări, reprezentând 53% din emisiile globale, aveau legi privind clima pentru a reduce în primul rând aceste emisii.
Experții subliniază că Protocolul de la Kyoto, care în 1997 a angajat țările industrializate și economiile să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, a condus la o reducere a poluării aerului în unele țări și a jucat un rol important în crearea experienței naționale și internaționale în contabilizarea emisiilor.
În mod similar, Acordul de la Paris din 2015, cu participare practic universală, a condus la elaborarea de politici și stabilirea de obiective la nivel național și subnațional, în special în ceea ce privește atenuarea, precum și o transparență sporită a acțiunii și sprijinului pentru climă.
„În timp ce multe dintre măsurile de decarbonizare luate în întreaga lume au avut un impact pozitiv asupra inovației, tehnologiei și rezultatelor de mediu, în unele cazuri au avut și un impact negativ pe termen scurt asupra populațiilor vulnerabile, grupurilor cu venituri mici și, în unele cazuri au favorizat, de exemplu firmele mari în detrimentul firmelor mici. Dar acest lucru poate fi evitat prin conceperea diferită a politicii sau prin introducerea de măsuri suplimentare”, explică expertul Laura Diaz Anadon.
4. Emisiile industriale pot fi încă modificate
Experții susțin că emisiile „nete” zero în sectorul industrial, deși sunt provocatoare la scară semnificativă, sunt încă posibile de obținut.
„Reducerea emisiilor industriale va necesita acțiuni coordonate, inclusiv schimbări în procesele de producție”, explică raportul. Pentru a obține emisii nete zero, industriile pot profita de energia regenerabilă, hidrogenul verde și biocombustibilii.
5. Orașele au oportunități ample de a aborda schimbările climatice
Raportul menționează că zonele urbane oferă oportunități cheie pentru atenuarea schimbărilor climatice. „Toate orașele pot contribui la realizarea unui viitor cu emisii zero prin integrarea sectoarelor, strategiilor și inovațiilor, fie că sunt deja orașe mari, în creștere sau în curs de dezvoltare. Modul în care zonele urbane sunt planificate în continuare, interacțiunea lor cu sistemul energetic și nevoia de materiale determină numeroasele oportunități de care pot beneficia oamenii și planeta”, explică expertul Siir Kilkis.
Orașele pot îmbunătăți calitatea aerului, pot crește numărul locurilor de muncă, pot extinde infrastructura urbană verde și albastră (apă) și pot stimula dezvoltarea durabilă în întreaga lume.
6. Se aplică diverse măsuri economice
Raportul notează că multe instrumente de reglementare și economice sunt deja aplicate cu succes. Fluxurile financiare totale stabilite pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice au crescut cu 60% între 2013-14 și 2019-20, dar creșterea a încetinit din 2018.
Instrumentele de stabilire a prețului carbonului stimulează măsurile de reducere a emisiilor cu costuri reduse. Veniturile din taxele pe carbon sau din comerțul cu emisii pot fi folosite pentru a sprijini gospodăriile cu venituri mici.
Eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili va reduce emisiile, va îmbunătăți veniturile guvernamentale și performanța macroeconomică și va avea un impact pozitiv asupra mediului și dezvoltării durabile.
Diverse studii prognozează că eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili va reduce emisiile globale de CO2 cu 1-4% și emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 10% până în 2030, în funcție de regiune.
7. Oamenilor le pasă, sunt implicați în lupta împotriva schimbărilor climatice
Autorii IPCC, în evaluarea lor, recunosc că multor cetățeni din întreaga lume le pasă de natură și protejează mediul și sunt motivați să participe la lupta împotriva schimbărilor climatice.
„Atunci când costurile și beneficiile sunt împărțite în mod echitabil și există proceduri transparente de luare a deciziilor, societatea este mult mai dispusă să întreprindă aceste măsuri”, subliniază raportul.
8. Pentru a atinge obiectivele, trebuie de eliminat CO2
Raportul arată că atingerea emisiilor nete zero necesită nu numai reduceri de emisii, ci și așa-numita „eliminare a carbonului”. „Această metodă implică îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă și stocarea acestuia în subteran sau în ocean”, explică Masahiro Sugiyama, autorul raportului.
Practici precum reîmpădurirea, managementul îmbunătățit al pădurilor, captarea carbonului din sol, restaurarea turbăriilor și managementul carbonului albastru pot proteja biodiversitatea și ecosistemele, pot crea locuri de muncă și pot îmbunătăți standardele de viață.
„Opțiunile bine concepute de reducere a carbonului pot adduce benificii biodiversității și ecosistemelor, să ne ajute să ne adaptăm la schimbările climatice, să asigurăm mijloacele de trai și să îmbunătățească securitatea alimentară și a apei”, a declarat Mercedes Bustamante, autorul raportului IPCC.