Acum în direct

Title

Artist

UNESCO recunoaște că până în 2030 omenirea se va confrunta cu o penurie globală de apă

Scris de la 22 martie 2021

Omenirea face eforturi insuficiente pentru conservarea resurselor de apă, iar acum există o problemă acută cu privire la evaluarea corectă a valorii acestora. Acest lucru este afirmat în raportul anual al UNESCO, publicat luni cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

„Apa este cea mai valoroasă resursă a noastră, aurul albastru, la care mai mult de 2 miliarde de oameni nu au acces direct. Nu este doar esențială pentru supraviețuire, ci joacă și un rol sanitar, social și cultural în societățile umane”, a declarat CEO UNESCO Audre Azoulay.

Această problemă este reflectată într-un raport de 200 de pagini, care subliniază că costul apei ar trebui să fie măsurat nu numai în funcție de prețul său de piață, ci și de beneficiile pe care le poate aduce distribuția sa. În același timp, ei recunosc că nu există în prezent un model general acceptat care să permită o astfel de evaluare.

Cercetătorii citează o serie de aspecte care afectează acest indicator, împărțindu-le în cinci categorii: evaluarea surselor de apă, a resurselor de apă și a ecosistemelor; evaluarea infrastructurii de apă pentru stocare, utilizarea, reutilizarea sau îmbunătățirea alimentării cu apă; în principal apă potabilă, salubritate și aspecte conexe ale sănătății umane, evaluarea apei ca factor de producție și activitate socio-economică, alte valori socio-culturale ale apei, inclusiv atribute recreative, culturale și spirituale.

Potrivit estimărilor independente din raport, „până în 2030, omenrea se va confrunta cu o lipsă globală de apă de 40%”, iar situația va fi agravată de alte probleme globale, inclusiv de consecințele pandemiei. Autorii raportului subliniază că, în lumina crizei sanitare actuale, problema furnizării de apă locuitorilor Pământului pentru a-și satisface nevoile de igienă devine mai urgentă ca niciodată.

„Deși estimarea valorii monetare este simplă și convenabilă în agricultură și industrie, are dezavantajul de a subestima, chiar excluzând alte aspecte care sunt mai greu de monetizat. Cum putem măsura valoarea celor 443 de milioane de zile școlare pe care copiii le ratează în fiecare an din cauza bolilor legată de apă? ” – se întreabă cercetătorii. „Cu toate acestea, se poate dezvolta o abordare integrată care permite ca diferite aspecte ale resurselor de apă să fie luate în considerare împreună pentru a determina opțiunile politice adecvate”, adaugă UNESCO.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork