Țestoasele s-au întors pe plajele din Africa, unde din cauza coronavirusului nu există turiști
Scris de EcoFM la 16 iunie 2020
Interzicerea utilizării plajelor, restricțiile de circulație și reducerea multiplă a activității de afaceri din cauza pandemiei noului coronavirus au avut un efect pozitiv asupra populației de țestoase de pe coasta de vest a Africii. Acest lucru a fost anunțat de compania sud-africană SABC.
În rezervația maritimă a mangrovilor, situată în vestul Republicii Democratice Congo (RDC), au eclozat 83 de mii de pui de broască țestoase rare. Acesta este cel mai bun indicator în acest an pentru întreaga coastă a Africii Atlantice, spun specialiștii.
Apariția unei descendențe atât de mari a devenit posibilă, în primul rând, din cauza faptului că, începând cu luna martie, pe plajele de nisip din RD Congo, nu a existat niciun turist care să poată deteriora, din greșeală, cuiburile de țestoase.
Rezervația marină de pădure de mangrove este situată în acea parte a teritoriului Congo, cu vedere spre Oceanul Atlantic. Țara deține doar 38 km din coasta mării și alți 6 km în gura râului Congo. În această regiune a Africii, țestoasele de măslin înoată anual pentru a depune ouă pe țărm. În 1992, o parte din coastă – 2 km – a fost acordată sub rezervație, ceea ce contribuie acum la conservarea acestei specii de țestoase. O femelă depune în medie 120 de ouă, perioada de incubație durează de la 45 la 50 de zile, deși pe vreme rea poate ajunge la 70 de zile. Dintre ouăle depuse în nisip la o temperatură medie de 31 până la 32 de grade Celsius, eclozează numai femele. La o temperatură de 28 de grade eclozeză doar masculi. Dacă temperatura de incubație variază de la 29 la 30 de grade, atunci eclozează ambele genuri.
Populația de broaște țestoase de măslin este în scădere la nivel mondial, din cauza dispariției plajelor marine unde femelele își depun ouăle. În multe țări, exploatarea comercială pentru această specie de broaște țestoase este interzisă, iar plajele unde cresc sunt protejate. Rezervația de mangrove este singura rezervă marină din RDC. Mangrovele care cresc la gura râului Congo sunt păduri de foioase, care diferă semnificativ de pădurile similare din Asia de Sud. Ele creează un ecosistem unic locuit de numeroase animale, pești și păsări.