Acum în direct

Title

Artist

Oamenii de știință: Rata schimbărilor climatice în adâncurile oceanului poate fi de șapte ori mai mare

Scris de la 29 mai 2020

Northern bluefin tuna (Thunnus thynnus) off the coast of Spain.

Potrivit unui nou studiu, până în a doua jumătate a acestui secol, rata schimbărilor climatice în adâncurile oceanelor poate fi de șapte ori mai mare decât nivelurile actuale, chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse brusc în următorii ani.

Aceste schimbări climatice, spun specialiștii, ar putea avea un impact grav asupra vieții sălbatice a oceanului, deoarece speciile de faună care depind unele de altele vor fi nevoite să se mute și să părăsească habitatele tradiționale. Acest lucru poate însemna că zonele parcului marin concepute pentru a proteja diferite specii sau habitate pot fi expuse riscului de speciile care se deplasează din arii protejate în zone neprotejate, au concluzionat oamenii de știință.

Un studiu publicat în revista Nature Climate Change a demonstrat că temperaturile din diferite părți ale oceanului se vor schimba la diferite viteze climaterice. Vitezele climaterice se referă la viteza cu care speciile vor trebui să se deplaseze pentru a rămâne în intervalul lor preferat de temperatură atunci când diferite straturi ale oceanului se încălzesc.

Potrivit profesorului Anthony Richardson de la Universitatea din Queensland și unul dintre autorii studiului, de exemplu, tonul trăiește în stratul mezopelagic cu o adâncime de la 200 până la 1000 de metri, dar se hrănește cu plancton situat în apropierea suprafeței oceanului. „Încălzirea, care a cuprins deja suprafața oceanului, va penetra ape mai adânci. Aceasta înseamnă că viața marină din adâncurile oceanului se va confrunta cu amenințări în creștere sub formă de încălzire a oceanului până la sfârșitul secolului, indiferent de ce întreprinem acum”, a spus savantul.

Studiul a folosit modelele climatice pentru a estima ritmurile actuale ale schimbărilor climatice la diferite adâncimi ale oceanului, iar apoi ritmurile viitoare în cazul a trei scenarii – unul în care emisiile de gaze cu efect de seră ar scădea începând cu 2021, altul în care vor începe să scadă de la jumătatea acestui secol și un al treilea scenariu, unde emisiile vor continua să crească până în anul 2100.

Potrivit profesorului Jorge Garcia Molinos, climatolog la Universitatea din Hokkaido și coautor al studiului citat de The Guardian, concluziile experților sugerează că biodiversitatea de mare adâncime va avea  probabil un risc mai mare, deoarece este adaptată la un mediu de temperatură mult mai stabil. În prezent, încălzirea globală provoacă deja deplasarea speciilor în toate straturile oceanului de la suprafață spre o adâncime de peste patru kilometri, dar cu viteze diferite. Dar chiar și cu un scenariu foarte optimist, când emisiile vor fi reduse în viitorul apropiat, în stratul mezopelagic al oceanului, viteza climatică se va schimba de la aproximativ șase kilometri la 50 de kilometri până în a doua jumătate a secolului. În același timp, potrivit oamenilor de știință, pentru aceeași perioadă, viteza climatică va scădea doar la jumătate pe suprafața pământului. La adâncimi de la 1.000 până la 4.000 de metri, rata schimbărilor climatice se va tripla comparativ cu nivelurile actuale, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor scădea brusc în următorii ani.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Continuați să citiți

Acum în direct

Title

Artist