Acum în direct

Title

Artist

OMS:Cum va fi omenirea după pandemie?

Scris de la 29 mai 2020

Restricțiile cauzate de COVID-19 trebuie înlăturate treptat și în etape, pe baza informațiilor științifice. Acest lucru a fost subliniat de experții OMS la brifingul de presă de la Geneva. Tot aici șeful OMS a sugerat să ne gândim la viitorul omenirii după pandemie și a „prescris” șase „medicamente”.

Câteva țări din Asia și Europa încep încet să revină la o viață mai normală: se deschid parcuri și școli, magazine și restaurante, acum se gândesc cum să reia evenimentele culturale și sportive. Dar OMS a avertizat că măsurile de relaxare ar trebui să se bazeze pe informații fiabile, corecte și să fie introduse treptat.

Înainte de ridicarea restricțiilor, spune dr. Maria Van Kerkkhove, guvernele trebuie să se asigure că pot identifica în mod eficient cazurile suspecte,  pot diagnostica și asigura tratamentul bolnavilor. Apar mai multe întrbări la care trebuie să răspundă: Dețin infrastructura necesară? Vor exista suficienți oameni care să efectueze monitorizarea operațională? Există suficiente locuri în spital? Doar în cazul răspunsurilor pozitive la aceste întrebări, autoritățile pot să înceapă să ridice restricțiile – dar „nu toate dintr-o dată și nu pe scara întregii țări”. Statele ar trebui să fie pregătite pentru noi focare și să dețină controlul în perioada de tranziție: să monitorizeze unde și de ce apar focarele, cum se modifică ratele mortalității etc.

OMS a menționat că, în această situație, rolul cheie îl joacă nu tehnologia, ci oamenii. Și aici, potrivit Dr. Mike Ryan, țările occidentale au ceva de învățat de la statele în dezvoltare. Țările africane care trebuie să facă față multor boli infecțioase – de la Ebola la febră hemoragică „au perfecționat tehnica pentru detectarea cazurilor suspecte și urmărirea contactelor”.

În general, a subliniat Mike Ryan, cei care au luat măsuri de precauție cuprinzătoare la timp și au pregătit sistemul de sănătate publică vor ieși cu succes din pandemie.

Cu toate acestea, chiar și țările care au suprimat cu succes răspândirea virusului, unde a existat o reducere a noilor infecții, ar trebui să fie în alertă. Experții OMS explică că nu este vorba nici despre probabilitatea celui de-al doilea val, ci despre posibilitatea apariției de noi focare înainte de primul final. „Nu ar trebui să ne gândim că, odată ce curba bolii va scădea, se va menține constant și vom avea câteva luni pentru a ne pregăti pentru un al doilea val”, avertizează Mike Ryan. – Acum putem atinge un nou vârf. Acest lucru s-a  mai întâmplat în istorie. ”

El a invitat țările din Europa, America de Nord, Asia de Sud-Est și multe altele să mențină măsurile necesare, inclusiv în domeniul monitorizării și diagnosticului și să dețină o strategie clară și completă de acțiuni – numai atunci vom putea evita un nou vârf ”, a declarat dr. Ryan.

Și directorul general al OMS, dr. Tedros Gebreyesus, a solicitat o privire asupra viitorului și să ne gândim în  ce fel de lume vrem să trăim după pandemia de COVID-19. Acest lucru a fost deja decis de 40 de milioane de lucrători din domeniul sănătății din diferite țări, care au trimis o scrisoare către liderii statelor G20, unde solicită construirea unei lumi mai sănătoase și mai verzi.

Potrivit șefului OMS, care susține pe deplin această cerere, pandemia cu toate consecințele ei, ne-a oferit ocazia să vedem cum poate deveni viața noastră, dacă putem opri schimbările climatice și poluarea mediului.

 „Apa și aerul pot deveni mai curate, străzile pot fi mai puțin zgomotoase și mai sigure”, a amintit Dr. Tedros. „Mulți dintre noi am reușit să găsim un echilibru între muncă și familie.”

Cu o zi înainte, OMS a emis șase „rețete” care vor ajuta omenirea nu doar să se recupereze, ci să devină și mai sănătoasă:

  1. protejați natura – sursa de aer, apă, hrană – tot ceea ce fără de care omul pur și simplu nu poate supraviețui.
  2. să construim astfel încât casele și spitalele noastre să fie furnizate neîntrerupt cu energie curată, să aibă condiții sanitare și igienice adecvate și să reziste la schimbările climatice.
  3. treceți la energie curată cât mai curând posibil, astfel încât să putem respira aer curat.
  4. a face ca sistemele noastre alimentare să fie ecologice, producând produse alimentare accesibile și sănătoase.
  5. construiți orașe ținând cont de sănătatea rezidenților lor: de la transportul verde la locuințe ecologice.
  6. oprirea subvenționării combustibililor fosili – o sursă de poluare și schimbări climatice.

„Acum, când unele țări au început să se„ deschidă ”, trebuie să dăm un răspuns pentru noi înșine: dorim să ne întoarcem la cele vechi sau intenționăm să învățăm lecțiile pandemiei despre relația noastră cu planeta?”, a conchis dr. Tedros.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork