Acum în direct

Title

Artist

Secretarul general al ONU: Ne îndepărtăm tot mai mult de obiectivul de a menține încălzirea la 1,5 grade Celsius(VIDEO)

Scris de la 22 martie 2022

Obiectivul de a menține încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius „este în resuscitare și se află pe suport vital”. Secretarul general al ONU a făcut această declarație în cadrul Summitului economic privind dezvoltarea durabilă.

„Conferința de la Glasgow ne-a oferit un optimism naiv”, a declarat António Guterres. – Da, am văzut unele progrese la COP26: țările s-au angajat să oprească defrișările și să reducă emisiile de metan. Dar problema principală nu a fost rezolvată – nici măcar nu a fost articulată corespunzător. Această problemă constă în diferența uriașă de emisii care persistă între țări aparte.

Pentru a „ține pe linia de plutire” obiectivul de a menține încălzirea în limita a un grad și jumătate, a declarat secretarul general, emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 45% până în 2030 și trebuie să se ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon până la jumătatea secolului, ceea ce este practic imposibil în condițiile actuale.

„Această problemă nu a fost rezolvată la Glasgow”, a declarat António Guterres. – De la conferință, situația a continuat să se înrăutățească. Numai anul trecut, emisiile globale de CO2 legate de energie au crescut cu șase procente, atingând cel mai ridicat nivel din istorie. Lumea, ca un om care suferă de somnambulism, se îndreaptă orbește spre marginea prăpastiei”.

În 2020, dezastrele climatice vor strămuta 30 de milioane de oameni – de trei ori mai mulți decât cei care au fugit din calea războiului și a violenței, a precizat șeful ONU. Jumătate din omenire trăiește deja într-o zonă climatică periculoasă. Statele insulare mici, țările cel mai puțin dezvoltate și persoanele vulnerabile din întreaga lume se află la un pas de sfârșitul lumii.

„În lumea noastră conectată la nivel global, nicio țară sau corporație nu se poate izola de haosul provocat de schimbările climatice care au loc în prezent”, a subliniat Guterres. – Dacă vom continua așa, ar trebui să ne luăm deja adio de la obiectivul de un grad și jumătate. Chiar și o limită de două grade ar putea fi inaccesibilă.

„Dacă vrem să oprim încălzirea globală, trebuie să ne ocupăm de principalul vinovat – G20”, a declarat secretarul general al ONU. – Economiile dezvoltate și în curs de dezvoltare din cadrul G20 sunt responsabile pentru 80% din totalul emisiilor globale. Cea mai periculoasă este dependența ridicată de cărbune în țări precum China, India și Indonezia.

António Guterres a reamintit că, cu mult înainte de conferința de la Glasgow, a pledat pentru o coaliție internațională care să ajute țările în curs de dezvoltare să treacă de la cărbune la surse de energie regenerabilă.

„Țările în curs de dezvoltare se confruntă adesea cu obstacole multiple pe această cale”, a subliniat șeful ONU. – Printre acestea se numără costurile de capital ridicate, problemele tehnice și accesul insuficient la finanțare. Țările dezvoltate, băncile de dezvoltare, instituțiile financiare private și companiile cu know-how de înaltă tehnologie ar trebui să-și unească forțele pentru a sprijini prompt statele în care utilizarea cărbunelui continuă să fie intensivă.

Vestea bună, a continuat António Guterres, este că toate guvernele G20, inclusiv China, Japonia și Coreea, au fost de acord să nu mai finanțeze cărbunele în străinătate.

Acum, secretarul general este convins că trebuie să facă urgent același lucru la ei acasă – să își dezmembreze treptat propria infrastructură pe cărbune.

„Cei care încă finanțează exploatarea și utilizarea cărbunelui în sectorul privat trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat șeful ONU. – Acestea sunt investiții inutile care duc la înghețarea fără scop a unor active de miliarde de dolari. Este timpul să punem capăt subvențiilor pentru combustibilii fosili, să oprim expansiunea explorării petrolului și gazelor.”

Potrivit secretarului general, „războiul Rusiei în Ucraina amenință să submineze piețele alimentare și energetice”, ceea ce va afecta și lupta împotriva schimbărilor climatice: principalele economii ale lumii încearcă să găsească înlocuitori rapizi pentru aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia, riscând, în cele din urmă, să își prelungească dependența de această sursă de energie și să rateze posibilitatea de a menține încălzirea la 1,5 grade Celsius.

„Este posibil ca țările să fie atât de consumate de obiectivul de a astupa găurile create în aprovizionarea cu energie încât să uite de măsurile de reducere a utilizării combustibililor fosili. Este o nebunie”, a avertizat șeful ONU.

Pe măsură ce emisiile scad, omenirea trebuie să protejeze populațiile, comunitățile și țările vulnerabile, a subliniat secretarul general. De aceea, a declarat el, adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice trebuie să fie implementate urgent.

„Angajamentele luate de membrii summitului de la Glasgow de a dubla finanțarea pentru adaptare până în 2025 sunt în mod clar insuficiente”, a declarat António Guterres. – Insist ca 50 % din toate finanțările pentru climă să fie direcționate către adaptare. Adaptarea salvează viețile și mijloacele de subzistență a milioane de oameni”.

La finalul discursului său, rezumând cele spuse, Secretarul General al ONU a reiterat tema „menținerea pe linia de plutire a obiectivului de 1,5 grade”. Printre măsurile urgente, se numără accelerarea eliminării treptate a cărbunelui și a altor combustibili fosili, consolidarea planurilor naționale privind clima, crearea unei coaliții pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare care nu au eliminat încă cărbunele, decarbonizarea unor sectoare precum transportul maritim, aviația, producția de oțel și ciment, protejarea celor mai vulnerabile persoane și comunități și finanțarea adaptării. Doar pe această cale, este convins António Guterres, lumea va putea menține încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius.


Acum în direct

Title

Artist