Acum în direct

Title

Artist

A fost dat startul campaniei de împădurire 2022 în parcului național „Nistrul de Jos”

Scris de la 21 martie 2022

În parcul național ”Nistrul de Jos”, situat pe partea de Sud-Est a Republicii Moldova, amplasată pe ambele maluri ale fluviului Nistrului, a început plantarea unei noi păduri, cu implicarea a 3 primării din raionul Ștefan Vodă și a întreprinderii silvice din Tighina. Astfel s-a dat startul unei noi campanii de împădurire, cu prilejul zilei internaționale a pădurii, 21 Martie.

Ieri, 20 martie au fost plantați 10 ha de teren cu arbori de plop şi stejar în satul Crocmaz din Ștefan Vodă, una din cele 13 localități din componența parcului național „Nistrul de Jos”. La acțiunea de plantare a participat și ministra mediului, Iuliana Cantaragiu care s-a bucurat să vadă primari din 3 sate din raionul Ștefan Vodă și punând la dispoziție între 100-150 ha de teren pentru viitoarea pădure. ”Este incontestabilă importanța pădurilor pentru menținerea balanței climatice cu balanța apei în natură. Având în vedere presiunile ecologice și schimbările climatice resimțite tot mai accentuat în ultima perioadă, reîmpădurirea terenurilor este o necesitate primordială”, a menționat ministra Cantaragiu.

Republica Moldova are o acoperire forestieră puțin peste 11%.  Pădurile acoperă mai puțin de 30% din suprafața terestră.  Acestea adăpostesc 80% din biodiversitatea terestră a lumii, peste un miliard de oameni depind direct de păduri pentru hrană, adăpost, venituri și energie. Pădurile sunt unul dintre ”plămânii planetei” și contribuie la menținerea biodiversității la nivel global, național și local. Creșterea pădurilor captează și stochează carbonul din atmosferă, contribuind la reglarea ciclului global al carbonului și la atenuarea schimbărilor climatice. Ecosistemele forestiere sănătoase produc și conservă solul și stabilizează fluxurile de apă și scurgerea apei – prevenind degradarea terenurilor și deșertificarea, reducând riscurile de dezastre naturale, cum ar fi secetele, inundațiile și alunecările de teren.

Guvernul Republicii Moldova are un obiectiv major – împădurirea unei suprafețe de 100 mii ha. Programul național de împădurire și reîmpădurire, început în noiembrie 2021, continuă cu noi lucrări silvice în această primăvară.

Sursa:mediu.gov.md


Acum în direct

Title

Artist