Acum în direct

Title

Artist

Comisia Europeană a identificat gazul și atomul drept surse de energie de tranziție verzi

Scris de la 3 februarie 2022

În documentul adoptat de Comisia Europeană se precizează că investițiile în noi centrale nucleare sunt permise dacă se eliberează autorizații pentru construirea acestor tehnologii până în 2045,  centralele pe gaz – până în 2030 sau 2035, în funcție de unele criterii de mediu.

Comisia Europeană (CE) a clasificat energia nucleară și gazoasă drept surse de energie verde de tranziție care contribuie la tranziția către o economie fără carbon, noi investiții în centrale nucleare sunt permise până în 2045, în infrastructura gazelor – până în 2030. Acest lucru se precizează într-un document adoptat miercuri de Comisia Europeană intitulat „Taxonomia UE” – o clasificare a activităților economice în ceea ce privește conformitatea acestora cu cerințele tranziției către o economie fără carbon.

„Ținând cont de evaluările științifice și de progresul tehnologic actual, Comisia Europeană consideră că investițiile private în gaz și energia nucleară au un anumit rol în perioada de tranziție. Tipurile selectate de energie nucleară și gazoasă sunt în conformitate cu obiectivele climatice și naturale ale UE și va accelera tranziția de la cele mai poluante tipuri de energie, cum ar fi generarea pe cărbune, la un viitor neutru din punct de vedere climatic, bazat în mare parte pe surse de energie regenerabilă.

Acesta notează că investițiile în centrale nucleare noi sunt permise dacă autorizațiile pentru construirea acestor instalații sunt eliberate înainte de 2045, iar centralele pe gaz – până în 2030 sau 2035, în funcție de unele criterii de mediu. Documentul include, de asemenea, un set de cerințe de mediu pe care trebuie să le respecte noile centrale nucleare și centrale pe gaz din Europa.

Documentul adoptat de Comisia Europeană ar trebui să devină un ghid pentru investitorii privați în ce domenii le recomandă Bruxelles-ul să investească. Vorbim nu numai despre energie, ci și despre întregul sistem economic asociat cu anumite tipuri de energie.

Deși acest document ar trebui să devină unul dintre cele definitorii în activitățile economice ale UE în următorii ani, el nu necesită aprobarea Consiliului UE și a Parlamentului European, întrucât este considerat formal o recomandare. Totodată, Consiliul UE și Parlamentul European au la dispoziție patru luni pentru a studia „Taxonomia” pregătită de Comisia Europeană și pentru a-și exprima obiecții motivate, dacă există. Obiecțiile Consiliului UE, în care sunt reprezentate 30 de state, vor fi luate în considerare doar dacă cel puțin 72% din țările UE, în care locuiește cel puțin 65% din populația uniunii, se vor pronunța împotriva recomandărilor Comisiei Europene.

Comisia Europeană și-a stabilit obiectivul de a construi o economie cu zero emisii de carbon în Uniunea Europeană până în 2050. Obiectivele principale ale UE îndreptate în această direcție sunt eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune, care este utilizată pe scară largă în UE și realizarea unei renovări la scară largă a întregului parc de locuințe, care se caracterizează printr-o eficiență energetică extrem de scăzută și un nivel ridicat de pierderi de energie.

Potrivit Comisiei Europene, pentru atingerea acestui obiectiv, UE are nevoie de investiții în valoare de zeci de trilioane de euro pe an, cifra exactă nefiind cunoscută.


Acum în direct

Title

Artist