Studiu: Schimbările climatice afectează producția de cafea
Scris de EcoFM la 31 ianuarie 2022
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Plos One, schimbările climatice vor face mult mai dificilă cultivarea boabelor de Arabica în următorii ani. Studiul a examinat modul în care condițiile de cultivare a cafelei se vor schimba până în 2050, pe baza proiecțiilor formate din mai multe modele climatice globale. Rezultatele arată că până în 2050, plantele de cafea vor deveni „dramatic” mai puțin potrivite pentru cultivare în regiunile în care cresc în mod normal. Toate se întâmplă din cauza efectelor schimbărilor climatice.
Cafeaua Arabica, care este folosită de Starbucks și de alți mari retaileri de cafea, este astăzi considerată o cultură care necesită condiții speciale pentru a fi cultivată. În prezent, zonele cele mai potrivite pentru cultivarea cafelei sunt în America Centrală și de Sud, în special în Brazilia, precum și în Africa Centrală și de Vest și părți din Asia de Sud și de Sud-Est, potrivit unui studiu realizat de Roman Grüter de la Universitatea din Zurich de Științe aplicate din Elveția.
Raportul afirmă că în următorii 28 de ani, efectele prognozate ale schimbărilor climatice în aceste zone le vor face mult mai puțin favorabile pentru cultivarea cafelei. „Principalele țări producătoare de cafea studiate (Brazilia, Vietnam, Indonezia, Columbia) au fost grav afectate de schimbările climatice. Vom avea de-a face cu o reducere drastică a suprafețelor utilizabile și o creștere a suprafețelor inutilizabile până în 2050.”
Studiul a analizat, de asemenea, modul în care schimbările climatice vor afecta condițiile de creștere pentru caju și avocado. Pentru aceste plante, temperaturile în creștere ar putea crea condiții viabile pentru creșterea în noi zone, potrivit raportului. Totuși, cafeaua „s-a dovedit a fi cea mai vulnerabilă, deoarece efectele negative asupra climei au fost predominante în toate regiunile majore de producție”, se arată în studiu.
Autorii au concluzionat că pentru toate cele trei culturi, „va fi necesară adaptarea la schimbările climatice în majoritatea regiunilor producătoare majore”. Aceasta poate include soiuri de reproducere care sunt mai potrivite noilor condiții. Și în cazul cafelei, asta poate însemna și trecerea la robusta. Aceste plante sunt mai rezistente, dar produc boabe care sunt, în general, considerate a fi de o calitate inferioară în comparative cu boabele de Arabica.
„În cel mai rău scenariu, ar putea însemna și că fermierii trebuie să modifice culturile”, a declarat Grüter, adăugând că „este greu de spus când și unde se va întâmpla asta”.
Unele companii se pregătesc deja pentru schimbare. Starbucks, de exemplu, distribuie cafea rezistentă la schimbări de climă fermierilor și lucrează pentru a proteja pădurile pe cale de dispariție din zone importante de cultivare a cafelei.