Acum în direct

Title

Artist

UE poate interzice vânzarea de produse, a căror producție duce la distrugerea pădurilor de pe planetă

Scris de la 21 decembrie 2021

Comisia Europeană discută un proiect de lege care va obliga producătorii să demonstreze că produsele lor nu duc la distrugerea și degradarea pădurilor. Documentul afectează atât produsele importate, cât și cele produse pe teritoriul Uniunii Europene.

Noile reguli, care fac parte din European Green Deal, vor impune companiilor care introduc produse pe piața UE să dezvăluie lanțurile de aprovizionare și să demonstreze că produsul sau componentele acestuia nu au fost produse pe terenuri care sunt defrișate sau degradate după 31 decembrie 2020.

În cazul nerespectării produselor cu cerințele specificate, vânzarea acestuia va fi interzisă pe piața internă a UE. În același timp, documentul ar trebui să se aplice nu numai industriei forestiere, ci și importului de boabe de soia, carne de vită, ulei de palmier, cherestea, cacao și cafea, precum și alte produse, inclusiv piele, ciocolată și mobilier.

Documentul a fost prezentat de Comisia Europeană la câteva zile după încheierea celei de-a 26-a Conferințe ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, unde 120 de state, care reprezintă peste 85% din acoperirea pădurilor din lume, au semnat Declarația liderilor de la Glasgow privind Pădurile și utilizarea terenurilor. Printre țările care au aderat la acest angajament se numără și cele mai mari puteri forestiere – Brazilia, Canada, Rusia și Statele Unite.

Potrivit experților ONU, din 2014, lumea pierde în fiecare an o suprafață de pădure echivalentă cu cea a Marii Britanii. Despădurirea și degradarea pădurilor sunt „agenți importanți ai încălzirii globale și a pierderii biodiversității”, scrie Grupul Interguvernamental de Expertiză pentru Schimbări Climatice (IPCC). IPCC estimează că aproape un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de seră antropice din 2007 până în 2016 provin din silvicultură și din emisiile directe din producția de animale și de îngrășăminte. Iar Uniunea Europeană, cu 450 de milioane de consumatori, este unul dintre cei mai mari importatori ai lumii, reprezentând până la 10% din produsele care au cauzat degradarea sau distrugerea pădurilor.

De aceea, experții au numit noua inițiativă legislativă a Comisiei Europene un pas fără precedent pentru soluționarea problemei defrișărilor de pe planetă. După cum reiese din documentul de 80 de pagini, măsurile planificate de Comisia Europeană „vor aduce o contribuție decisivă la conservarea biodiversității” și până în 2030 vor preveni defrișarea a peste 70 de mii de hectare de pădure pe an.

„Pentru a reuși în lupta globală împotriva biodiversității și a crizelor climatice, trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a acționa atât în ​​țară, cât și în străinătate. Proiectul nostru răspunde solicitării cetățenilor de a minimiza contribuția Europei la defrișare”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

„Motivul pentru care putem spune cu mândrie că proiectul de lege deschide noi orizonturi este pentru că nu vizează numai defrișările ilegale, ci toate defrișările cauzate de expansiunea agriculturii”, a spus comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginius Sinkevičius.

Companiile vor trebui să furnizeze coordonatele geografice ale zonei în care sunt fabricate mărfurile, astfel încât autoritățile naționale din țările UE să le poată urmări prin imagini prin satelit. Companiile vor trebui, de asemenea, să trimită o declarație prin care să confirme că respectă regulile obligatorii de due diligence.

Utilizarea datelor de geolocalizare și a imaginilor prin satelit va ajuta autoritățile să se asigure că nici un produs nu are voie să intre pe piața UE dacă producția lor duce la defrișări sau degradarea pădurilor.

Oficialii UE au declarat reporterilor de la Bruxelles că legea va acoperi patru miliarde de hectare, adică o treime din suprafața Pământului, inclusiv zonele considerate „nepăduri”.

Toate țările vor fi clasificate în țări cu risc ridicat, standard și cu risc scăzut. Controlul exporturilor se va efectua în funcție de situația cu defrișările. Obligațiile furnizorilor și autorităților vor varia în funcție de aceasta. O procedură simplificată de due diligence va fi posibilă pentru produsele care provin din țări și regiuni cu risc scăzut, în timp ce va fi introdusă o procedură de due diligence îmbunătățită pentru produsele fabricate în zone cu risc ridicat. Procedura de evaluare a țării efectuată de Comisia UE va fi transparentă și publică.

Comisia Europeană intenționează să adopte o combinație de reguli obligatorii privind lanțul de aprovizionare până la sfârșitul acestui an, care ar putea intra în vigoare până în 2023. În același timp, companiile mari vor avea o perioadă de grație de 12 luni pentru adaptare, în timp ce cele mai mici pot conta pe doi ani de tranziție.

Proiectul de lege include, de asemenea, prevederi pentru colaborarea cu țările partenere, inclusiv guverne, instituții academice, sectorul privat și societatea civilă.

Potrivit experților, noul document va marca o schimbare bruscă de la schemele voluntare deja cunoscute la regulile de tranzacționare obligatorii. Interzicerea produselor care duc la degradarea pădurilor sau la defrișarea pădurilor va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a pierderii biodiversității, precum și în beneficiul popoarelor indigene, a declarat comisia într-un comunicat.


Acum în direct

Title

Artist