Studiu: Anual, poluarea aerului este responsabilă pentru 6 milioane de nașteri premature
Scris de EcoFM la 1 octombrie 2021
Aproximativ 6 milioane de nașteri premature pot apărea în fiecare an din cauza acumulării de substanțe toxice în atmosferă. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică PLOS Medicine.
Experții de la Universitatea din California din San Francisco au studiat modul în care particulele de praf, gazele corozive și picăturile toxice de aerosoli prezente în aerul marilor orașe, afectează sănătatea femeilor însărcinate și probabilitatea de a dezvolta complicații la etapele târzii ale gestației.
Oamenii de știință au analizat și combinat rezultatele a patruzeci de studii de acest fel, care au fost efectuate în ultimele decenii în America de Nord, Europa, Australia, China, India, Africa și America de Sud. Datele respective au fost suprapuse cu nivelul de poluare a aerului din cele mai populate regiuni ale lumii.
Calculele au demonstrat că la fiecare 10 nanograme de toxine gazoase și aerosoli din aer, a scăzut greutatea medie a nou născuților cu aproximativ 22 de grame, a crescut, de asemenea, probabilitatea nașterii premature cu 12% și a crescut riscul de a avea o greutate neobișnuit de mică la naștere cu 11 %. Ca rezultat, aproximativ 6 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an și încă 2,8 milioane de copii se nasc cu o greutate anormal de mică la naștere. Marea majoritate a acestor cazuri, după cum a remarcat unul dintre autorii lucrării Rakesh Ghosh, apar în Africa subsahariană și Asia de Sud, unde nivelul de poluare a aerului din interior și din exterior este cel mai ridicat.
Oamenii de știință estimează că îmbunătățirea calității aerului în aceste două regiuni ale lumii ar reduce ambele rate cu 78%. Acest lucru ar îmbunătăți semnificativ situația mortalității infantile timpurii și prevalența bolilor cronice asociate cu prematuritatea și greutatea redusă la naștere, au rezumat cercetătorii.
Conform estimărilor actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării atmosferice cu diferite substanțe nocive și agenți cancerigeni. În același timp, mulți cercetători consideră că numărul real de decese poate fi considerabil mai mare. Oamenii de știință nu au ajuns încă la un consens cu privire la ce tipuri de poluanți atmosferici sunt deosebit de dăunători pentru sănătatea oamenilor și a animalelor de companie.