Acum în direct

Title

Artist

Concentrația de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului a atins cote maxime din 2003

Scris de la 22 aprilie 2021

Cantitatea de gaze cu efect de seră metan (CH4) și dioxid de carbon (CO2) din atmosfera Pământului a atins niveluri record din 2003 și continuă să crească. Acest lucru a fost anunțat joi într-un raport al programului de monitorizare prin satelit Copernicus.

„Concentrația de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon și metanul din atmosferă a continuat să crească mult timp și a atins un maxim din 2003, când au început observațiile prin satelit”, se arată în document. Potrivit experților, concentrația de dioxid de carbon din 2010 a crescut cu 0,6%, iar metanul – cu aproape 0,4%. Autorii raportului subliniază, de asemenea, că în 2020 a existat o scădere a emisiilor de dioxid de carbon din cauza unei scăderi a activității economice în timpul noii pandemii de coronavirus.

Cercetătorii observă că activitățile umane au condus la schimbări climatice mai rapide datorită eliberării de gaze cu efect de seră în atmosferă, generate, printre altele, prin arderea combustibililor fosili pentru energie, defrișări și utilizarea îngrășămintelor în agricultură și creșterea animalelor.

2020 a fost unul dintre cei trei ani mai fierbinți  înregistrați. De exemplu, iarna în Europa a fost cu 3,4 grade Celsius mai caldă decât media din perioada 1981-2010. Iarna în Siberia a fost cu 6 grade mai caldă decât rata medie anuală, care, potrivit oamenilor de știință, este cea mai mare anomalie de temperatură din 2020.

„Acum este mai important ca oricând să folosiți informațiile disponibile și să acționați pentru a atenua schimbările climatice și să faceți mai multe pentru a reduce riscurile viitoare”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciilor privind schimbările climatice pentru programul de monitorizare a satelitului Copernicus.

Summitul Internațional al Climei, găzduit de Statele Unite, începe la Washington joi, de Ziua Internațională a Pământului. Conferința, care va avea loc pe parcursul a două zile, este programată să implice 40 de lideri mondiali. Unul dintre subiectele principale ale reuniunii va fi consolidarea eforturilor celor mai mari țări pentru a reduce emisiile dăunătoare în mediu, pentru a menține încălzirea globală la 1,5 grade Celsius în comparație cu era preindustrială și astfel să se îndeplinească clauza cheie a Acordului Climatic de la Paris


Continuați să citiți

Postarea precedentă

UE/ EcoFamily 21.04.2021


Acum în direct

Title

Artist