Oamenii de știință au explicat modul în care schimbările climatice afectează bebelușii
Scris de EcoFM la 9 martie 2021
Condițiile climatice extreme contribuie la nașterea prematură, iar în majoritatea cazurilor bebelușii înregistrează deficit al masei corporale. Acest lucru este afirmat într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie și de la Institutul de cercetare Osvaldo Cruz din Brazilia. Cercetătorii au investigat modul în care schimbările climatice globale afectează sănătatea sugarilor, studiul a fost publicat în Science Daily.
Timp de 11 ani, o echipă de cercetători a studiat datele privind fertilitatea în 43 de municipalități extrem de dependente de râuri din statul Amazonas din Brazilia. Au derterminat cum cantitatea de precipitații din timpul sarcinii femeii a afectat greutatea și înălțimea copilului la naștere. Condițiile climatice extreme au condus la scăderea greutății corporale medii la copii la naștere care a fost de aproximativ 200 g.
Condițiile climatice extreme pot, de exemplu, să provoace eșecul culturilor, reducând accesul la alimente nutritive și accesibile, crescând incidența bolilor infecțioase, afectând astfel sănătatea mamelor și a copiilor lor.
„Precipitațiile abundente din Amazon provoacă inundații , ceea ce pune familiile sărace în pericol de boli transmise prin apă și creează condiții ideale de reproducere pentru țânțari, ducând la focare de malarie sau febra dengue”, subliniază cercetătorii.
Experții au stabilit că schimbările climatice din Amazon prezintă o mare îngrijorare.
La sfârșitul lunii ianuarie, un studiu organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Universitatea din Oxford a dezvăluit că aproximativ două treimi dintre oamenii din întreaga lume au descris schimbările climatice drept o urgență globală.
Majoritatea celor care frecventează universități sau colegii din țările cu venituri mici și mari consideră schimbările climatice ca fiind principala amenințare pentru umanitate. Respondenții cu vârsta sub 18 ani au fost mai predispuși să indice schimbările climatice ca o urgență. Cu toate acestea, majoritatea celorlalte grupe de vârstă au expus, de asemenea, un punct de vedere similar.
Sondajul a implicat 1,2 milioane de persoane sub și peste 18 ani din 50 de țări. Marja de eroare este de două puncte procentuale.