Șeful ONU despre summit-ul climatic din noiembrie: Toată lumea ar trebui să fie dispusă să facă compromisuri
Scris de EcoFM la 11 februarie 2021
Țările cu un PIB combinat de 70% din economia globală și cu emisii de 65% din emisiile globale sunt dedicate neutralității carbonului. Acest lucru a fost anunțat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informând comunitatea internațională despre pregătirile pentru cel de-al 26-lea summit climatic care va avea loc la Glasgow, Scoția anul acesta.
„Carbon neutru” sau „zero emisii” înseamnă că cantitatea de emisii de dioxid de carbon nu depășește cantitatea absorbită de oceane și păduri. Pentru a încetini procesul de încălzire globală, este necesar să se reducă semnificativ cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă. Acesta este motivul pentru care multe țări își declară acum intenția de a atinge zero emisii.
Secretarul general a raportat că s-au făcut progrese semnificative în această privință în ultimii doi ani. De exemplu, se prognozează ca numărul de membrii al Carbon Neutrality Alliance, o organizație cu un capital combinat de 5 trilioane de dolari, să se dubleze chiar înainte de începerea summitului.
„Dar toate acestea nu sunt suficiente pentru a menține temperature de 1,5 grade, așa cum prevede Acordul Climatic de la Paris”, a avertizat Guterres. El a cerut măsuri extinse pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a căuta modalități de finanțare a acestora.
„Eforurile pentru neutralitatea carbonului ar trebui să devină o normă – pentru fiecare țară și companie, fiecare oraș și instituție financiară, precum și pentru sectoare întregi ale economiei, cum ar fi aviația, transportul maritim, industria și agricultura”, a subliniat șeful ONU. În același timp, potrivit acestuia, toate obligațiile asumate trebuie să fie specifice și să se reflecte în planuri „fezabile și clar declarate”. „Numai declarații nu sunt suficiente”, a spus el.
Secretarul general a cerut tuturor țărilor să prezinte documentele relevante înainte de cel de-al 26-lea Summit al Climei. Și un exemplu, ar trebui să fie dat de cele mai mari economii din lume. Țările în curs de dezvoltare, în special statele insulare mici și cele mai puțin dezvoltate, trebuie să primească sprijinul financiar necesar pentru a le permite să își consolideze măsurile de atenuare.
El a cerut o eliminare treptată a cărbunelui și până în 2040, să se înceteze complet utilizarea acestui combustibil la nivel mondial. Antonio Guterres este convins că finanțarea pentru extracția cărbunelui și a altor combustibili fosili trebuie oprită, iar fondurile eliberate trebuie să se îndrepte spre tranziția către energie curată.
O altă sarcină importantă și prioritară pentru ONU este adaptarea la consecințele schimbărilor climatice. Secretarul general a cerut donatorilor ca finanțarea pentru adaptare să reprezinte 50% din finanțarea destinată luptei cu schimbările climatice. Guterres a salutat inițiativele Olandei, precum și ale Bancii Africane de Dezvoltare și Bancii Mondiale. A cerut, de asemenea, o realimentare mai activă a fondurilor destinate tranziției către energia verde.
„Este dificil să supraestimăm importanța negocierilor care au precedat summitul climatic de la Glasgow”, a spus șeful ONU. El a reamintit că, din cauza pandemiei, este probabil ca aceste întâlniri să aibă loc într-un format virtual, dar acest lucru nu ar trebui să afecteze rezultatele. „Miza este prea mare”, a subliniat el. La insistența secretarului general al ONU, Antonio Guterres au fost instruite misiunile ONU din întreaga lume să organizeze platforme pentru negocieri, în orice format.
Șeful ONU a cerut tuturor țărilor și instituțiilor să ia parte activă la acest proces de negociere. „Pentru o victorie comună, toată lumea ar trebui să fie gata să facă compromisuri”, este convins Guterres. El a reamintit bursele globale așteptă de mult timp clarificări din partea guvernelor cu privire la politica de emisii și prețurile globale la carbon. „Această întrebare nu poate fi amânată de la summit la summit. Este necesar să se ia o decizie politică ”, a avertizat șeful ONU.
În concluzie, el a menționat importanța participării la summitul observatorilor și al celor care nu sunt părți la Acordul de la Paris, precum și al reprezentanților tinerilor, ai organizațiilor de femei și ai popoarelor indigene. „Avem nevoie de vocea fiecărui membru al societății”, a declarat secretarul general al ONU.