UE // În raionul Fălești continuă acțiunile de informare și instruire a tinerilor în cadrul proiectului „Cetățeni implicați- comunități dezvoltate- servicii de calitate”
Scris de EcoFM la 25 noiembrie 2020
A.O. Cutezătorul a organizat adunarea informativă cu elevii gimnaziului din satul Izvoare, la care au participat peste 20 de gimnaziști din clasele a VIII și a IX. Participanţii la eveniment au fost informați cu rezultatele proiectului, mecanismele de implicare ale tinerilor în procesele de luare a deciziilor, implementarea și monitorizarea investițiilor publice.
Desi, adunarea a fost desfășurată online, participanții au ascultat cu atenție rapoartele prezentate de experții proiectului, au vizionat un filmulet privind efectuarea analizei calității apei potabile, au participat la lucrul in grupe, identificând soluții pentru îmbunătățirea situației ecologige și calității apei potabile din localitate.
Despre interesul și implicarea tinerilor în cadrul instruirilor, experta Ana Lipsiuc a declarat următoarele:
În cadrul discuțiilor, mai mulți tineri au droit să afle când va fi finalizată construcția apeductului Prut- Fălești, branșamentul Stația de Tratare Bocșa- Izvoare, ce va permite asigurarea cu apă potabilă a cetățenilor din satul Izvoare. Atât experții cât și participanții au menționat că starea apei potabile depinde și de populația băștinașă, inclusiv elevii din localitate, prin stabilirea unui management adecvat al deșeurilor, identificând și o serie de recomandări pentru minimizarea impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor în rezultatul schimbărilor climatice.
AO ”CUTEZĂTORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Cetăţeni implicaţi – comunităţi dezvoltate – servicii de calitate” în raionul Fălești.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regională și AO CASMED.