Milioane de oameni sunt expuși riscului unor catastrofe globale
Scris de EcoFM la 2 octombrie 2020
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat Indiana din Statele Unite au ajuns la concluzia că peste 300 de milioane de oameni care trăiesc în deltele râurilor de câmpie sunt expuși riscului de inundații catastrofale din cauza furtunilor tropicale care au devenit mai mortale din cauza încălzirii globale. Acest lucru este raportat într-un articol publicat în revista Nature Communications.
Cercetătorii au analizat datele din 2017 pentru 2.174 de delte fluviale din întreaga lume. S-a demonstrat că fiecare a zecea persoană din lume trăiește în câmpiile inundabile, cu riscul unor cicloni puternici care apar cel puțin o dată în secol, dar viteza vântului atinge valori distructive egale cu 350 de kilometri pe oră. Cu toate acestea, o creștere a temperaturilor oceanului și a umidității în atmosferă provoacă o creștere a frecvenței furtunilor severe. Cu toate acestea, 329 milioane de oameni trăiesc în țări în curs de dezvoltare și în cele mai puțin dezvoltate.
Trei sferturi din populație trăiește în zece bazine hidrografice, inclusiv sistemul fluvial Gange-Brahmaputra, care găzduiește 105 milioane, și Delta Nilului găzduiește 45 de milioane. Deltele fluviale locuite, dintre care majoritatea sunt lovite de furtuni tropicale, găzduiesc aproape 5% din omenire. Situația este agravată de faptul că barajele construite în aproape toate sistemele fluviale majore împiedică sedimentarea în zonele joase, care formează zone de protecție naturale împotriva ciclonilor tropicali. În plus, epuizarea apelor subterane contribuie la coborârea orașelor .
Experții afirmă că o treime din Jakarta, capitala Indoneziei, găzduind 30 de milioane de oameni, ar putea fi inundată până în 2050.