Acum în direct

Title

Artist

Frecvența inundațiilor costiere până la sfârșitul secolului poate crește cu 50%

Scris de la 31 iulie 2020

Până la sfârșitul secolului 21, inundațiile din toate regiunile de coastă ale Pământului vor avea loc cu aproximativ cu 50% mai des. Acest lucru va pune în pericol facilitățile de infrastructură economică cu un cost combinat de până la 20% din PIB-ul mondial, scriu climatologii în revista științifică Scientific Reports.

„Inundațiile neobișnuit de puternice, care au avut loc o dată pe secol, se vor produce de zece ori mai des până la sfârșitul secolului XXI. Acest lucru sugerează că o parte semnificativă a comunităților de coastă sunt în pericol de distrugere. Pregătiți-vă pentru asta acum”, a spus Ebru Kirezici,  climatolog la Universitatea din Melbourne, Australia și unul dintre autorii studiului.

Climatologii consideră că, din cauza încălzirii globale, nu numai  nivelul Oceanului Mondial poate crește semnificativ, „datorită” acestuia, inundațiile de coastă pot apărea mai des. Ele pot fi cauzate de furtuni neobișnuit de puternice și de alte evenimente meteorologice extreme.

Oamenii de știință se tem că astfel de evenimente ar putea fi motivul ca  multe dintre regiunile de coastă depresionare, unde este concentrată o parte semnificativă a populației cu potențial  industrial  să devină improprii sau foarte scumpe pentru a fi populate . Kirezici și colegii  au încercat să obțină primele prognoze suficient de precise și detaliate de acest fel, calculând modul în care creșterea nivelului mării și frecvența furtunilor vor afecta frecvența inundațiilor.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au creat un model computerizat al Pământului, care arată cum creșterea temperaturii apei și topirea ghețarilor din Arctica și Antarctica vor afecta nivelul mării, precum și modul în care „pomparea” energiei termice în atmosferă va afecta probabilitatea furtunilor și uraganelor anormal de puternice. Folosind acest model, oamenii de știință au calculat mai multe scenarii despre cum se va schimba situația din regiunile de coastă ale planetei. Scenariile s-au diferențiat de modul în care umanitatea ar lupta împotriva încălzirii globale în secolul următor.

Aceste calcule au demonstrat că, în toate cazurile, cele mai mari probleme legate de inundații nu vor fi generate de creșterea nivelului mării, ceea ce va reprezenta aproximativ o treime din astfel de evenimente, ci de uraganele neobișnuit de puternice. Datorită ambilor factori, inundațiile de coastă vor crește cu aproximativ 50% până la sfârșitul secolului. Acest lucru se va întâmpla dacă umanitatea va renunța la reduceri suplimentare ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform prognozei, aceste dezastre vor afecta în special  coasta de vest a Franței, Portugaliei și Spaniei, coasta de nord a Australiei și Noua Zeelandă, coasta de est a Statelor Unite, Chinei, Braziliei și Africii, precum și coasta de vest a țărilor din Asia de Sud-Est. În aceste regiuni, inundațiile de coastă se vor produce de zece ori mai des decât în ​​anii precedenți.

În total, aceste procese vor afecta zonele de coastă de aproximativ 800 milioane km2, cu o populație de aproximativ 225 milioane de oameni. În același timp, costul total al infrastructurii și spațiilor rezidențiale care vor fi amenințate  de inundații se va ridica la 12 până la 20% din PIB-ul mondial.

Punerea în aplicare a Acordului de la Paris și punerea în aplicare parțială a altor măsuri, conform calculelor lui Ebru Kirezici și ale colegilor săi, vor reduce acești indicatori de aproximativ o dată și jumătate. Cu toate acestea, numărul și frecvența inundațiilor costiere va crește în continuare semnificativ. Prin urmare, oamenii de știință recomandă să se înceapă să  se construiască structuri de protecție și să fie elaborate măsuri pentru a elimina consecințele acestor inundații cât mai repede.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist