Acum în direct

Title

Artist

23 martie – Ziua Mondială a Meteorologiei: Număraţi fiecare picătură, fiecare picătură contează!!!

Scris de la 23 martie 2020

În fiecare an, pe 23 martie, la inițiativa Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Ziua Mondială a Meteorologiei este organizată sub auspiciile Națiunilor Unite. La eveniment participă 192 de state și teritorii OMM.

La 23 martie 1950, a intrat în vigoare Convenția Organizației Meteorologice Mondiale, în care a fost proclamată formarea Organizației. Motto-ul evenimentului a fost: „Vremea, clima și apa în era informației”, și este sărbătorit din 1961.

În primul rând, Organizația Meteorologică Mondială se ocupă de vreme, climă și apă, iar țările care îi sunt membre cooperează cu succes timp de mai mulți ani, făcând schimb de date operaționale despre starea atmosferei, pământului, mărilor, oceanelor, râurilor, pe baza cărora se fac prognoze meteo și avertismente de fenomene hidrometeorologice periculoase. Printre cele mai mari realizări ale OMM se numără crearea unui program global de cercetare climatică și crearea serviciului World Weather Watch.

Obiectivul principal al OMM este de a sprijini țările în furnizarea de servicii meteorologice și hidrologice. Și Ziua Mondială a Meteorologiei în sine este organizată pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la posibilele consecințe ale schimbărilor climatice. Astăzi, schimbările climatice rapide sunt una dintre cele mai grave probleme de mediu cu care se confruntă umanitatea. Acest lucru se manifestă nu numai prin schimbarea condițiilor meteo, creșterea sau scăderea temperaturilor, dar poate duce la dezastre atât de devastatoare precum inundații, secete, tsunami etc.

Statisticile acumulate în ultimul deceniu demonstrează elocvent că mai mult de 80% din totalul dezastrelor naturale sunt de origine meteorologică sau hidrologică.

Prin urmare, în fiecare an această zi este dedicată unui subiect și se organizează activități promoționale aferente. Așadar, în diverși ani s-a desfășurat promovând anumite probleme: „Climatul nostru viitor”, „Vremea, clima, apa și dezvoltarea durabilă”, „Prevenirea pericolului și atenuarea dezastrelor naturale”, „Meteorologia polară: înțelegerea impactului globale”, „Planeta pentru un viitor mai bun”, „Vremea, clima și apa – forța motrice a viitorului nostru ”, „Studierea norilor”,   „Ne pregătim pentru vreme, ținând cont de climă ” și altele.

 Tema din acest an este pune accentul pe climă și apă, iar sloganul este:„Count every drop, every drop counts”(Număraţi fiecare picătură, fiecare picătura contează).

Potrivit  secretarului general al ONU, „António Guterres: „Apa este una dintre cele mai preţioase mărfuri ale secolului XXI. Serviciile naţionale de meteorologie şi hidrologie vor fi esenţiale pentru eforturile de ‘numărare a fiecărei picături, deoarece fiecare picătură contează”.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist