Aproape jumătate din plajele cu nisip din lume ar putea dispărea până la sfârșitul secolului din cauza încălzirii globale
Scris de EcoFM la 4 martie 2020
Până la sfârșitul secolului, aproape jumătate din plajele de nisip din lume ar putea merge sub apă din cauza încălzirii globale. Acest lucru este reflectat în studiul Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene, relatează The Guardian.
Eroziunea nisipului poate deteriora așezările de coastă care nu au zone tampon pentru a le proteja de creșterea nivelului mării și de efectele furtunilor. Oamenii de știință prezic că în 30 de ani, eroziunea va distruge 36 de mii de kilometri de plaje, adică 13,6% din coastele nisipoase. Oamenii de știință sugerează că situația se va agrava în a doua jumătate a secolului, când 25,7% din plajele de pe planetă vor dispărea. Potrivit oamenilor de știință, dacă umanitatea continuă să emită carbon în același ritm ca în prezent, atunci nivelul mării va crește cu aproximativ 80 de centimetri. Dacă se întâmplă acest lucru, 131 mii de kilometri de plaje, sau 13% din coasta fără gheață, vor ajunge sub apă. În cel mai bun caz, Marea Britanie va pierde 1.531 km, sau 27,7% din coasta sa nisipoasă, în cel mai rău caz – 2.415 km, sau 43,7%. Conform prognozelor, Australia va pierde cel mai mult în urma eroziunii – 14.849 km de coastă de nisip și Canada – 14.425 km .