Marea Britanie interzice încălzirea caselor cu lemn și cărbune
Scris de EcoFM la 28 februarie 2020
Ministerul Mediului, Alimentației și Agriculturii din Marea Britanie a anunțat că până în anul 2023, regatului i se va interzice vânzarea de lemn brut și cărbune pentru sobele de casă și șeminee. Potrivit ziarului Independent, astfel de măsuri vizează reducerea volumului de particule toxice PM2.5 în atmosferă.
Ministerul a atenționat că vânzările de lemn de foc și cărbune brut vor începe să scadă din februarie 2021. Se presupune că proprietarii de șeminee și sobe vor începe treptat să treacă la surse alternative de încălzire – lemn uscat și combustibil ecologic solid. Deja în 2023, va fi introdusă interdicția vânzării cărbunelui și a lemnului de foc brut. „Trecând la combustibili mai curați, putem contribui la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni”, a declarat George Eustis, directorul departamentului de mediu al Regatului Unit.
Particulele PM2.5 sunt produse de ardere și emisii cu efect toxic. Diametrul lor este de aproximativ 3% din diametrul unui păr uman. Acestea pătrund liber în plămânii unei persoane, de unde sunt transportate în fluxul sanguin și se instalează în creier, inimă și ficat, ceea ce generează diverse boli.
Ca parte a programului „Clean Zero”, guvernul Regatului Unit a decis să combată proliferarea acestor particule și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în țară, la aproape zero până în anul 2050. În special, se presupune că până în 2035 toate mașinile noi din regat vor avea motoare electrice, iar termoficarea caselor va fi realizată fără utilizarea cărbunelui.