Acum în direct

Title

Artist

Savanții au stabilit cum bate inima celei mai mari balene

Scris de la 2 decembrie 2019

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au măsurat pentru prima dată bătăile inimii celui mai mare mamifer din lume – balena albastră (Balaenoptera musculus). Timp de nouă ore, aceștia au înregistrat indicatori ai unui mascul adult de 22 de metri lungime, care înota în Golful Monterey în largul coastei California. În primul rând, cercetătorii au urmărit balena – ceea ce, de asemenea, nu este atât de simplu, în ciuda dimensiunilor sale. Când animalul a ieșit la suprafață, oamenii de știință au fixat un dispozitiv special conceput – un electrocardiograf special pe ventuze – în locul cel mai aproape de inimă. Pentru a împiedica apa să dăuneze echipamentului, dispozitivul a fost plasat într-o coajă de plastic portocaliu strălucitor, astfel încât să semene cu o barcă gonflabilă mică (cu toate acestea, complet invizibilă unei balene).

Sursa foto: www.cunoastelumea.ro

Când balena s-a scufundat în adâncuri în căutarea hranei și se hrănea, a înregistrat o frecvență cardiacă extrem de scăzută (bradicardie) – de la patru la opt bătăi pe minut, iar în unele puncte – doar două bătăi. Acest lucru a surprins oamenii de știință, deoarece în acel moment balena a avut cea mai mare încărcătură, trecând tone de apă prin ea însăși în timpul hrănirii, pentru a filtra planctonul. La suprafață, inima balenei făcea 25-37 de bătăi pe minut.

„Noile dimensiuni ale parametrilor fiziologici vitali ne ajută să înțelegem particularitățile vitale  într-un organism atât de mare”, a spus Jeremy Goldbogen, biolog marin care a condus cercetarea. Studiul a fost publicat în revista PNAS.


Acum în direct

Title

Artist