Acum în direct

Title

Artist

Marea Barieră de Corali nu mai este clasificată de UNESCO ca fiind în pericol de dispariție

Scris de la 4 august 2023

Invocând eforturile Australiei de conservare a Marii Bariere de Corali, divizia UNESCO a ONU pentru educație, știință și cultură a anulat un apel lansat la sfârșitul anului 2022 de a înscrie cel mai mare ecosistem de recif de corali din lume pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol de dispariție.

În cadrul unei întâlniri la Paris, Franța, oficialii UNESCO au declarat că guvernul australian a realizat „progrese semnificative” în conservarea recifului, dar că acesta este în continuare grav amenințat de schimbările climatice și de poluare. Guvernul trebuie să prezinte UNESCO o actualizare privind starea Marii Bariere de Corali până la 1 februarie 2024, în plină vară australiană.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a salutat anunțul UNESCO.

„Aceasta confirmă faptul că guvernul meu lucrează din greu pentru a proteja reciful, pentru a lua măsuri în privința schimbărilor climatice și că restul lumii a luat aminte”, a declarat acesta, citat de agențiile de presă străine.

Cu o suprafață de aproape 345.000 de kilometri pătrați, Marea Barieră de Corali găzduiește peste 1.500 de specii de pești și 411 specii de corali tari. Ea este prezentată pe scară largă turiștilor internaționali ca fiind una dintre cele mai mari minuni naturale ale țării și ale lumii care generează anual miliarde de dolari pentru economia Australiei. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, o cantitate semnificativă de corali a fost pierdută din cauza valurilor calde ale mării care au provocat albirea și mortalitatea coralilor.

De când Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a exprimat pentru prima dată posibilitatea de a include Marea Barieră de Corali în patrimoniul mondial în pericol în 2021, guvernele australiene succesive au depus eforturi susținute pentru a convinge comitetul că sunt custozi de bună credință ai ecosistemului.


Acum în direct

Title

Artist