Oamenii de știință au stabilit legătura între încălzirea globală și insomnia
Scris de EcoFM la 29 mai 2023
Un studiu american a constatat că temperaturile ridicate de până la 30°C înrăutățesc calitatea somnului și, în medie, reduc durata somnului cu 14 minute. Oamenii dorm deja cu 44 de ore mai puțin în fiecare an din cauza încălzirii globale, relatează The Washington Post.
La studiu au participat 47.000 de adulți din 68 de țări. Acesta notează că, în multe părți ale globului, temperaturile cresc mai repede noaptea decât în timpul zilei. Până în 2100, oamenii din întreaga lume ar putea pierde între 50 și 58 de ore de somn pe an.
„Pe măsură ce încălzirea continuă, oamenilor le va fi greu să se odihnească bine noaptea”, se arată în cercetare. Acesta notează că lipsa unui somn sănătos poate crește riscul multor probleme grave de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală precară, obezitatea, problemele cardiace sau chiar moartea timpurie.
„În acest moment, nu suntem cu adevărat adaptați la climatul în care trăim”, a declarat unul dintre cercetători, Nick Obradovic. – Temperaturile ridicate ne afectează somnul pe toate fronturile, iar această legătură este din ce în ce mai puternică. Ea devine mai semnificativă ca mărime cu cât temperatura devine mai ridicată”.
Rebecca Robbins, cercetător la Brigham and Women’s Hospital, a explicat că, în timpul somnului, tensiunea arterială a unei persoane scade până la cel mai scăzut punct. Fără această scădere naturală, oamenii sunt susceptibili de a avea o tensiune arterială ridicată, care poate duce la hipertensiune, atac de cord sau accident vascular cerebral. De exemplu, numărul atacurilor de cord, al accidentelor de mașină și al leziunilor legate de muncă crește dramatic odată cu trecerea la ora de vară.
Studiul a explicat că temperatura ideală pentru a adormi este de 17-20°C și că scăderea temperaturii înainte de culcare favorizează adormirea. Cercetătorii au constatat că temperaturile foarte ridicate au avut cel mai mare efect asupra duratei somnului, întârziind debutul acestuia. Durata scurtă a somnului a fost înregistrată vara în rândul persoanelor mai în vârstă, probabil pentru că acestora le este mai greu să regleze temperatura corpului. S-a observat că calitatea somnului a avut mai mult de suferit în rândul persoanelor din țările cu venituri mici. Acest lucru se produce din cauza lipsei de aer condiționat.
Se preconizează că persoanele din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Australia vor suferi cele mai multe pierderi de somn. Până la sfârșitul secolului XXI, se așteaptă ca oamenii din cele mai calde regiuni să piardă trei nopți de somn pe an din cauza temperaturilor ridicate din timpul nopții.