ONU adoptă o rezoluție pentru a aborda impactul războiului asupra mediului
Scris de EcoFM la 20 aprilie 2023
Comisia Economică Europeană a ONU a adoptat o rezoluție intitulată „Consecințele economice și sociale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei” privind reconstrucția țării și depășirea consecințelor de mediu ale războiului.
Rezoluția a fost susținută de 40 de țări din cele 56 prezente la cea de-a 70-a sesiune a UNECE de la Geneva, a anunțat Ministerul Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina pe Facebook.
Participanții la sesiune au condamnat agresiunea rusă și complicitatea Belarusului. În plus, participanții au reafirmat deciziile preliminare ale UNECE conform cărora țara agresoare nu poate să-și nominalizeze reprezentanții în funcții executive în cadrul Comisiei și să prezinte propuneri de vot. Aceștia au subliniat că secretariatul UNECE va continua să asiste Ucraina în recuperarea și depășirea consecințelor agresiunii rusești, și anume: economice, de mediu, de infrastructură, energetice și sociale.
Serghei Vlasenko, ministrul adjunct al Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, care a participat la eveniment, a subliniat că principalele obiective ale UNECE sunt: promovarea dezvoltării economice și a integrării Europei; creșterea nivelului activității economice europene; menținerea și consolidarea relațiilor economice între țările din regiune. El a remarcat că realizarea acestor obiective a fost serios subminată de atacurile țintite ale Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile, de încălcările drepturilor omului și ale dreptului umanitar și de acțiunile ilegale care au dus la o criză fără precedent a persoanelor strămutate și au exacerbat criza alimentară globală.
„Impactul devastator al agresiunii Rusiei este resimțit în întreaga Europă și în întreaga lume. Facem apel la statele membre ale UNECE să adopte o poziție fermă în sprijinul Cartei ONU și al principiilor UNECE, precum și să ia măsuri împotriva încălcărilor de către Rusia a mandatului Comisiei”, a declarat Vlasenko înainte de a vota în favoarea rezoluției.
Reamintim că Secretariatul Fondului Global de Mediu (GEF) va lua în considerare cooperarea cu Ucraina în domeniile remedierii mediului în perioada postbelică, al politicii în domeniul apei, al siguranței chimice și al poluării aerului.