Un studiu constată că ecologizarea urbană poate reduce decesele cauzate de căldură
Scris de EcoFM la 2 februarie 2023
Crearea de spații verzi care să acopere cel puțin 30% din zonele urbane ar contribui la evitarea a aproximativ o treime din decesele cauzate de valurile de căldură în megaorașele din UE. Acest lucru este raportat de cercetătorii de la Institutul ISGlobal din Barcelona în revista medicală britanică The Lancet.
Potrivit unuia dintre autorii articolului, Tamara Jungman, „în astfel de orașe există mai puțină vegetație, o densitate mai mare a populației și suprafețe încălzite, inclusiv asfalt. Toate acestea conduc la efectul de „insulă de căldură urbană”, a adăugat ea.
Experții au evaluat impactul „petelor de căldură urbană” asupra sănătății persoanelor cu vârsta de peste 20 de ani din 93 de orașe europene, subliniind importanța vitală a spațiilor verzi, având în vedere temperaturile anormale. Conform datelor acestora, aproximativ 4,3% (6.700) dintre decese au fost cauzate de valurile de căldură, dar ecologizarea ar fi prevenit aproximativ o treime dintre acestea (2.644).
„Proiecțiile bazate pe datele actuale arată că bolile și decesele legate de supraîncălzire vor reprezenta o povară și mai mare pentru serviciile noastre de sănătate în următoarele decenii”, a subliniat Jungmann.
Stresul provocat de căldură, atunci când organismul nu se poate răcori singur, este principala cauză a deceselor cauzate de condițiile meteorologice în regiunea europeană. De asemenea, temperaturile extreme pot exacerba bolile cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, respiratorii și cerebrovasculare, precum și afecțiunile legate de diabet. După cum a declarat anterior Hans Kluge, directorul Biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se presupune ca cel puțin 15.000 de persoane au decedat tocmai din cauza valului de căldură în 2022.