Acum în direct

Title

Artist

2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede

Scris de la 2 februarie 2023

Sărbătorită în fiecare an la 2 februarie, de Ziua Mondială a Zonelor Umede, are ca scop  de a atrage atenția publicului și guvernelor din întreaga lume asupra valorii zonelor umede pentru susținerea dezvoltării durabile a planetei noastre.

Convenția privind zonele umede, este de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, a fost semnată la 2 februarie 1971 la Ramsar, Iran, și de atunci este cunoscută sub numele de Convenția Ramsar.

Principalul scop al Convenției Ramsar, în calitate de tratat interguvernamental, este „conservarea și utilizarea înțeleaptă a tuturor zonelor umede prin acțiuni locale, regionale și naționale și prin cooperare internațională, ca o contribuție la realizarea unei dezvoltări durabile în întreaga lume”.

Ziua mondială a zonelor umede a fost sărbătorită pentru prima dată în 1997. Iar la 30 august 2021, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a declarat 2 februarie drept Ziua Mondială a Zonelor Umede.

Mulți oameni se gândesc la zonele umede ca la noroi, mlaștini și țânțari. Cu toate acestea, zonele umede, alături de păduri, sunt esențiale pentru regenerarea oxigenului, iar principala valoare a zonelor umede este capacitatea lor de a stoca apa și de a-i îmbunătăți calitatea. Zonele umede acționează ca un filtru natural pentru apa care se infiltrează de la suprafață în adâncuri și alimentează apele subterane, o sursă importantă de apă potabilă. Solurile zonelor umede și vegetația abundentă absorb substanțele toxice și deșeurile industriale și agricole.

Zonele umede joacă un rol în reducerea impactului negativ al inundațiilor și al secetei, reducând forța inundațiilor prin încetinirea fluxului de apă de suprafață în râuri și lacuri. Zonele umede funcționează ca un burete natural care absoarbe și reține precipitațiile, reducând scurgerile de apă. În timpul sezonului secetos, zonele umede eliberează treptat apa stocată în ele, întârziind apariția secetei și reducând deficitul de apă. O rețea bine dezvoltată de zone umede în zonele inundabile ajută la reducerea sau chiar la prevenirea inundațiilor în zonele din aval.

În plus, zonele umede oferă un habitat pentru multe animale, în special pentru păsările acvatice. Acestea asigură unitatea globală a sistemului de zone umede prin migrarea dintr-o parte a lumii în alta. Prin urmare, conservarea zonelor umede contribuie în primul rând la conservarea păsărilor care trăiesc în apropierea apei.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork