De ce sănătatea mintală este o prioritate pentru domeniul schimbărilor climatice
Scris de EcoFM la 7 iunie 2022
Schimbările climatice reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății mintale și a bunăstării psihosociale, în special, efectele încălzirii globale cauzează o gamă largă de afecţiuni – de la tulburări emoționale la anxietate, depresie, tristețe și comportament suicidar. Acest lucru se precizează în noul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentat participanților la conferința „Stockholm + 50”.
Autorii noului document solicită țărilor să includă măsuri de sănătate mintală în strategiile lor de răspuns la criza climatică.
„Efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai mult parte din viața noastră de zi cu zi, dar amploarea îngrijirii specializate pentru persoanele care se confruntă cu evenimente climatice periculoase și riscuri pe termen lung este extrem de insuficientă”, a declarat Maria Neira, directorul Departamentului de Mediu, Schimbări climatice și Sănătate al OMS.
Experții menţionează că schimbările climatice afectează mulți dintre factorii determinanți sociali care duc deja la o povară uriașă a tulburărilor de sănătate mintală la nivel mondial. Un sondaj OMS din 2021, care a cuprins 95 de țări, a constatat că la acea vreme doar 9 state au inclus sănătatea mintală și sprijinul psihosocial în planurile lor naționale de acțiune pentru sănătate și schimbări climatice.
„Impactul schimbărilor climatice exacerbează o situație deja îngrozitoare de sănătate mintală în întreaga lume. Aproximativ 1 miliard de oameni trăiesc cu tulburări mintale și trei din patru persoane din țările cu venituri mici și medii nu au acces la serviciile de care au nevoie”, a declarat Devora Kestel, directorul Departamentului de Sănătate Mintală al OMS.
Un nou document al OMS stabilește recomandări pentru guverne cu privire la modul de abordare a impactului schimbărilor climatice asupra sănătății mintale.
„Colaborăm îndeaproape cu mai multe state pentru a proteja sănătatea fizică și mintală a oamenilor de amenințările climatice”, a declarat Diarmid Campbell-Lendrum, șeful unității de climă a OMS și unul dintre principalii autori ai IPCC.
În ultimii ani, au existat exemple bune de reconstrucție și îmbunătățire a serviciilor de sănătate mintală. În India, de exemplu, eforturile de reducere a riscului de dezastre din țară au fost intensificate în timp ce pregătesc orașele să răspundă la riscurile legate de climă și să răspundă nevoilor de sănătate mintală și de sprijin psihosocial.
Conferința ONU de la Stockholm privind mediul uman marchează o etapă importantă pe drumul către o planetă sănătoasă, cu oameni sănătoși.