STUDIU: Apa îmbuteliată conține nanoplastice care pot pătrunde în celulele corpului
Written by EcoFM on 11 ianuarie 2024
Apa îmbuteliată ar putea conține mult mai multe particule nanoplastice care pot pătrunde în celulele corpului decât credeau oamenii de știință până acum. Într-un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii de la Universitatea Columbia au prezentat o nouă tehnologie pentru numărarea nanoparticulelor din apa îmbuteliată, relatează CNN.
Microplasticele (nanoplastice) sunt fragmente de polimeri cu dimensiuni cuprinse între 1 micrometru și 5 milimetri. Acestea pot pătrunde în fluxul sanguin prin țesuturile tractului digestiv sau ale plămânilor și pot transporta substanțe chimice sintetice în tot corpul.
Oamenii de știință au analizat compoziția apei potabile de la trei mărci populare din SUA și au descoperit că fiecare litru conține între 110.000 și 370.000 de particule nanoplastice. Anterior, se credea că există aproximativ 300 pe litru.
„Am descoperit milioane de nanoparticule, care ar putea fi anorganice, organice sau alte particule de plastic”, a declarat Beizhang Yang, coautor al studiului și om de știință.
Particulele nanoplastice din apă au fost detectate pentru prima dată în 2018, când oamenii de știință au examinat compoziția a 11 mărci diferite de apă potabilă. Ei au descoperit că fiecare litru de apă conținea în medie 10 particule de plastic mai late decât un fir de păr uman și aproximativ 300 de particule mai mici.
„În producția de plastic, se folosesc substanțe chimice care intră ulterior în corpul uman. Deoarece temperatura corpului este mai ridicată decât în exterior, aceste substanțe chimice migrează din sticle și pot ajunge în ficat, rinichi, creier și chiar se pot scurge prin bariera placentară pentru a ajunge în copilul nenăscut”, spune Sherry Mason, co-autor al studiului.
Potrivit acesteia, studiul confirmă sfaturile experților care recomandă consumul de apă de la robinet din recipiente de sticlă sau din oțel inoxidabil. Sfatul este valabil și pentru alte alimente și băuturi ambalate în plastic, a adăugat Mason.