Acum în direct

Title

Artist

Italia va investi 17,7 miliarde de euro pentru a crea un sistem de stocare a energiei electrice

Scris de la 29 decembrie 2023

Italia lansează un pachet de ajutoare de stat în valoare de 17,7 miliarde de euro pentru crearea unui sistem centralizat de stocare a energiei electrice. Ajutorul va acoperi costurile de investiție și de exploatare pentru ofertanții câștigători prin plăți anuale, a relatat Balkan Green Energy News.

Schema a fost aprobată de Comisia Europeană. Acest ajutor va contribui la realizarea obiectivelor Acordului verde european și ale pachetului „Fit-for-55” prin integrarea surselor de energie regenerabilă.

Materialul a precizat că până la sfârșitul anului 2033 se intenționează să se mențină instalații de stocare a energiei electrice cu o capacitate totală de operare de 9 GW și o capacitate totală de 71 GWh.

Se relatează că Italia ar trebui să selecteze companiile care dezvoltă proiecte de stocare a energiei electrice în cadrul unei licitații competitive, transparente și nediscriminatorii. Articolul a explicat că producția de energie verde depinde de intensitatea luminii solare, a vântului și a hidrologiei, ceea ce este diferit de cererea de energie electrică. Stocarea surplusului de energie electrică atunci când există o producție excesivă permite utilizarea acesteia în perioadele de penurie. Astfel, se reduce producția din centralele electrice pe bază de combustibili fosili pentru a echilibra rețeaua.

Comisia Europeană a declarat că schema de ajutor are un efect de stimulare, deoarece depozitarea sprijinită nu ar fi viabilă din punct de vedere financiar fără sprijinul statului.

„Stocarea centralizată a energiei electrice oferă flexibilitate și facilitează implementarea surselor regenerabile. Această schemă inovatoare va contribui la accelerarea tranziției, minimizând în același timp orice concurență potențială”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.


Acum în direct

Title

Artist