Acum în direct

Title

Artist

STUDIU:Microbii periculoși și rezistenți la antibiotice se pot dezvolta pe plasticul din râuri

Scris de la 20 noiembrie 2023

Comunitățile microbiene care se dezvoltă pe deșeurile de plastic din râuri pot conține microbi potențial patogeni și pot acționa ca rezervoare de gene de rezistență antimicrobiană, titrează revista Microbiome.

Descoperirile evidențiază, de asemenea, diferențele dintre potențialii agenți patogeni și genele de rezistență antimicrobiană care pot conține plastide noi și descompuse, scrie phys.org.

Autorii studiului – Vinko Zajelovic, Elizabeth Wellington, Joseph Christie-Oleza și colegii lor – au examinat comunitățile microbiene găsite la suprafața foliilor de polietilenă de joasă densitate după ce acestea au fost scufundate în râul Sow (Marea Britanie), la un kilometru în aval de o stație de tratare a apelor uzate, timp de șapte zile, în februarie 2020.

Jumătate dintre probele de plastic au fost noi, iar jumătate au fost supuse încălzirii într-un cuptor timp de șase luni pentru a imita descompunerea sau degradarea plasticului care are loc adesea în mediul înconjurător.

Cercetătorii le-au comparat apoi cu comunitățile microbiene descoperite pe o suprafață de control (bețe de lemn) care au fost scufundate în același râu timp de șapte zile și cu microorganismele extrase din probele de apă din râu.

Autorii au constatat că probele din plastic, lemn și apă conțineau microbi potențial patogeni, dar tipurile de agenți patogeni potențiali extrași din probele de plastic și lemn erau diferite de cele din probele de apă din râu.

Probele de plastic și de lemn conțineau potențialii agenți patogeni Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter și Aeromonas, bacterii cunoscute ca bacterii „oportuniste” care prezintă un risc mai mare pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, în timp ce probele de apă conțineau potențialii agenți patogeni umani Escherichia coli, Salmonella, Klebsiella și Streptococcus.

În mod similar, autorii au constatat că, deși genele de rezistență la antibiotice erau prezente în microorganismele recuperate din toate probele, tipurile de antimicrobiene la care aceste gene confereau rezistență erau diferite în probele de plastic și de lemn, precum și în probele de apă.

Atunci când autorii au comparat comunitățile microbiene care se dezvoltă pe materialele plastice noi și pe cele descompuse, au descoperit că P. aeruginosa (care poate provoca infecții la pacienții din spitale) era deosebit de abundentă pe probele de plastic descompuse. Cercetătorii speculează că acest lucru se poate datora faptului că plasticul descompus eliberează mai mulți compuși organici care încurajează dezvoltarea microbiană decât plasticul nou.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că numărul relativ de gene de rezistență la antibiotice prezente în comunitățile microbiene era mai mare în cazul probelor de plastic descompus decât în cazul probelor de plastic nou; cu toate acestea, ei notează că motivele pentru acest lucru sunt neclare.

Autorii sugerează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga riscurile potențiale pe care poluarea cu plastic, care poate conține microbi potențial patogeni și gene de rezistență la antibiotice, le poate prezenta pentru sănătatea umană și pentru a studia răspândirea genelor de rezistență antimicrobiană în mediul înconjurător.


Acum în direct

Title

Artist