STUDIU: Este posibil ca încălzirea globală să fi încetinit fotosinteza plantelor
Scris de EcoFM la 14 august 2023
Oamenii de știință de la Universitatea din New Hampshire (SUA) au analizat datele provenite de la senzori din întreaga lume care măsoară fluctuațiile dioxidului de carbon și ale vaporilor de apă în diferite medii naturale între 1982 și 2016.
Cercetătorii au combinat apoi rezultatele analizei cu un set de date privind estimările de creștere a plantelor din diferite părți ale planetei, pe care le-au obținut cu ajutorul imaginilor din satelit. Cu ajutorul modelării computerizate, ei au ajuns la concluzia că, în medie, creșterea nivelului de fotosinteză la nivel global a încetinit din anul 2000, chiar dacă cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă continuă să crească. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru se datorează probabil unui deficit tot mai mare de presiune a vaporilor, care compensează parțial creșterea emisiilor de dioxid de carbon. Acest deficit este o măsură a gradului de uscăciune a aerului, diferența dintre cantitatea de umiditate din aer și cantitatea de umiditate pe care aerul o poate reține atunci când este saturat. Cu cât deficitul este mai mare, cu atât mai multă apă se evaporă din frunzele plantelor în cadrul unui proces numit transpirație.
Potrivit autorului principal al studiului, profesorul Jingfeng Xiao, o rată mai mare de transpirație susține în mod normal creșterea plantelor, deoarece acestea aspiră apa, ceea ce face ca celulele lor să primească mai multă apă și nutrienții pe care îi conține. Dar dacă plantele pierd apa prea repede, acest lucru le poate determina să închidă porii din frunze pentru a încetini procesul. Iar acești pori absorb dioxidul de carbon, așa că închiderea lor poate inhiba fotosinteza. Potrivit lui Xiao, este probabil ca acest efect să fi fost observat la nivel mondial începând cu anul 2000, ca urmare a creșterii deficitului de presiune a vaporilor pe măsură ce temperaturile cresc.
„Cercetarea stabilește că utilizarea plantațiilor de copaci ca modalitate de absorbție a dioxidului de carbon ar putea să nu aibă un impact atât de mare pe cât se crede în mod obișnuit”, au declarat cercetătorii.
Anterior, se credea că creșterea emisiilor de dioxid de carbon duce la o creștere a fotosintezei. De exemplu, un studiu publicat în februarie anul trecut de alți climatologi, de la Universitatea din California, Berkeley (SUA), a constatat că, începând cu anul 2000, creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă a dus la o creștere a ratei de fotosinteză la nivel mondial. Însă, după cum subliniază Xiao într-un comentariu publicat în New Scientist, există doar câteva studii care au analizat această problemă la scară globală, iar acest lucru nu este suficient. Ideea conform căreia cantitatea de carbon pe care o absorb copacii va crește din cauza creșterii nivelului de dioxid de carbon ar putea fi regândită.