Current track

Title

Artist

Patru localități din Republica Moldova care găzduiesc refugiați implementează soluții de eficiență energetică în instituțiile publice

Written by on 5 iulie 2023

Patru comunități din Republica Moldova au sporit accesul la serviciile publice locale atât pentru localnici, cât și pentru refugiați. La Tudora, Mihăileni și în UTA Găgăuzia au fost instalate panouri solare la instituții sociale, iar la Cotiujenii Mari, o clădire care găzduiește trei instituții publice a beneficiat de renovarea sistemului de încălzire și de instalarea de ferestre eficiente energetic. Toate aceste intervenții sporesc sustenabilitatea financiară a instituțiilor și asigură condiții mai bune pentru beneficiari.

Aceste optimizări ale infrastructurii au fost posibile datorită susținerii mai multor parteneri: 23.500 de dolari au fost oferiți de PNUD, 36.500 de dolari – de Ministerul Francez pentru Europa și Afaceri Externe, 31.300 de dolari – de Guvernul Republicii Moldova, administrațiile publice locale, locuitori, diasporă.

Viața este intensă la Centrul Social CONCORDIA” din Tudora

În satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, au fost instalate panouri solare cu o capacitate de 13 KW la Centrul Social „CONCORDIA”. Aceasta a dus la o reducere cu 37% a costurilor la energia electrică în timpul lunilor de iarnă.

„Panourile solare ne ajută enorm, deoarece folosim multă energie electrică: gătim, spălăm, oferim multiple servicii persoanelor vulnerabile. Ei pot face dușuri, își pot spăla hainele”, spune Veronica Mocan, managera centrului.

„Consumul nostru de energie este mereu înalt, deoarece viața în centrul nostru este foarte diversă și intensă. Organizăm activități pentru copii și refugiați din Ucraina, ateliere educative și de artă, sesiuni cu psihologi”, explică Veronica.

Pe parcursul verii, până la 60 de copii din Tudora și satele învecinate, inclusiv refugiați, participă la activitățile centrului.

Pentru beneficiarii vârstnici, personalul centrului organizează sesiuni de vizionare TV și dezbateri.

Vineri este ziua în care atât copiii, cât și adulții participă la grădinărit. „Evenimentul săptămânal ’Micuțul grădinar’ este foarte popular”, spune managera centrului.

Centrul Social „CONCORDIA” deservește lunar aproximativ 600 de persoane, inclusiv refugiați din Ucraina.

Pe lângă beneficiari, și cei 13 angajați ai centrului beneficiază de condiții de lucru îmbunătățite, economiile obținute din reducerea costurilor pentru energie fiind redirecționate pentru a acoperi alte necesități.

Centrul pentru reabilitarea supraviețuitoarelor violenței din UTA Găgăuzia a devenit mai rezilient energetic

La Centrul pentru reabilitarea victimelor violenței din UTA Găgăuzia au fost instalate panouri solare cu o capacitate de 15 KW. Până în prezent, s-a reușit reducerea costurilor de energie electrică cu 30%.

„Prin reducerea costurilor de energie, centrul a direcționat economiile către îmbunătățirea și extinderea sprijinului acordat familiilor afectate de violență și refugiaților găzduiți de centru”, spune Svetlana Gheorghieva, directoarea centrului.

Ea își amintește că criza energetică o îngrijora mult din perspectiva achitării facturilor: „Facturile ajungeau la aproximativ 50% din bugetul total și nu ne permiteam să economisim energie, deoarece trebuie să oferim beneficiarilor noștri condițiile de trai necesare. Beneficiarii noștri sunt în mare parte femei cu copii mici și dacă nu le oferim încălzire suficientă, un copil se îmbolnăvește și în ziua următoare, toți copiii se îmbolnăvesc, deci economisirea energiei nu este o opțiune”, explică Svetlana.

În același timp, odată cu instalarea panourilor solare, administrația centrului nu mai este nevoită să facă compromisuri între achitarea salariilor angajaților și plata facturilor.

În Mihăileni, un centru social își extinde serviciile cu încredere

În satul Mihăileni, raionul Rîșcani, un sistem de panouri solare cu o capacitate de 10 KW a sporit reziliența energetică a centrului multifuncțional „Dumitru Musteață”. Centrul deservește peste 300 de beneficiari anual, inclusiv vârstnici, persoane cu dizabilități, copii și persoane vulnerabile. De la începutul războiului din Ucraina, aproximativ 178 de refugiați au fost cazați în instituția din Mihăileni, iar în prezent centrul găzduiește 17 refugiați.

Centrul funcționează și ca o cantină socială, oferind mese calde la domiciliu pentru 30 de persoane din sat.

„În unele luni, trebuia să plătim între 7.000 și 15.000 de lei pe lună pentru electricitate, dar acum, timp de câteva luni, nu mai plătim nimic. Avem chiar economii în sistem și le putem folosi ulterior”, explică Tamara Obadă, directoarea centrului multifuncțional „Dumitru Musteață” din Mihăileni.

Economiile obținute vor fi direcționate pentru îmbunătățirea serviciilor oferite de centru și a infrastructurii sale, pentru a continua să ofere sprijin persoanelor vulnerabile.

O clădire publică din Cotiujenii Mari, care găzduiește 3 instituții sociale, a devenit mai eficientă energetic

În Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, o clădire care găzduiește trei instituții publice (școala de muzică, Centrul de Creație a Copiilor și Centrul de Resurse pentru Tineret) a beneficiat de măsuri de eficiență energetică.

Sistemul său vechi de încălzire a fost renovat și au fost instalate ferestre eficiente energetic. Intervențiile au dus la o reducere cu 40% a costurilor la serviciile comunale.

„Pe timp ploios, totul se strica, apa curgea, foloseam uneori plasture pentru a acoperi țevile și repara scurgerile. De fiecare dată când începea sezonul de încălzire, lucrătorii noștri se temeau că s-ar putea întâmpla ceva rău”, relatează Larisa Rîbac, directoarea școlii de muzică „Gheorghe Urschi” din Cotiujenii Mari.

„Înainte, plăteam în jur de 78.000 de lei pe lună pentru încălzire și o foloseam doar o oră pe zi, din cauza dimensiunii clădirii. După schimbarea sistemului, ne putem permite să menținem încălzirea până la 4 ore pe zi”, afirmă Larisa.

În prezent, instituțiile găzduite în clădire desfășoară activități, inclusiv tabere de vară, cu participarea atât a localnicilor, cât și a refugiaților.

* * *

De la declanșarea războiului din Ucraina, PNUD și partenerii săi susțin comunitățile-gazdă și refugiații să facă față necesităților urgente, contribuind totodată la integrarea socio-economică a refugiaților.

Prin intermediul inițiativelor implementate, s-a acordat sprijin în diverse domenii, precum facilitarea accesului la oportunități de angajare, îmbunătățirea infrastructurii serviciilor publice și fortificarea coeziunii sociale.

Sursa: undp.org


Current track

Title

Artist