Acum în direct

Title

Artist

WWF după „Greenpeace” a fost declarat indezirabil în Rusia, deși autoritățile cooperaseră anterior cu acesta

Scris de la 22 iunie 2023

Procuratura Generală din Rusia a declarat indezirabile activitățile Fondului Mondial pentru Natură (WWF, declarat anterior „agent străin”). În luna mai, o altă organizație internațională de mediu, „Greenpeace”, a fost adăugată pe lista celor indezirabile.

„De fapt, așa-zisele activități de conservare și educație ecologică conduse de cetățeanul britanic N. Isdell sunt folosite de WWF ca acoperire pentru implementarea unor proiecte care creează amenințări la adresa securității economice”, a declarat Parchetul General rus.

De asemenea, într-un comunicat de presă s-a menționat că WWF „lucrează pentru a submina politica rusă de promovare a dezvoltării industriale a Arcticii”.

Biroul procurorului a menționat separat că WWF a oferit sprijin organizației „Prietenii Mării Baltice” și „Sakhalin Environment Watch”, inițiative de mediu ai căror membri au fost acuzați de infracțiuni administrative pentru că au participat la proteste. De asemenea, se presupune că aceasta este „o dovadă de ingerință în afacerile interne ale Federației Ruse”.

Lista organizațiilor indezirabile este actualizată în mod regulat pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. La data de 21 iunie, pe aceasta se află 88 de organizații. Participarea la activitățile unei organizații indezirabile constituie o infracțiune penală în Rusia. Cetățenii ruși riscă o amendă mare sau o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani, în conformitate cu articolul 284.1 din Codul penal rus.

La 18 mai, organizația internațională de mediu „Greenpeace” a fost declarată indezirabilă de către autoritățile ruse, de atunci, filiala rusă și-a anunțat închiderea.

După ce a fost recunoscut ca „agent străin”, WWF a declarat că intenționează să își continue activitatea și să se conformeze cerințelor Ministerului Justiției rus. WWF lucrează în Rusia din 1988; biroul rusesc al Fondului a fost deschis în 1994.

În 2014, când a felicitat biroul rusesc cu ocazia celei de-a 20-a aniversări, președintele rus Vladimir Putin a remarcat că poziția activă a organizației merită „cea mai profundă recunoaștere”. Într-o telegramă de felicitare, Putin a menționat proiecte ale fundației precum refacerea populației de bizoni europeni, protejarea leopardului de zăpadă de braconaj, conservarea tigrului Amur și întoarcerea leopardului în Caucaz.

Fondul însuși estimează că, de-a lungul anilor de activitate în Rusia, a implementat 1.500 de proiecte în 47 de regiuni rusești și a cheltuit 133 de milioane de euro pentru restaurarea și punerea în valoare a potențialului natural al Rusiei.

WWF a colaborat cu cea mai mare companie petrolieră din Rusia, Rosnefti, și cu Ministerul Resurselor Naturale, Kremlinul a participat timp de mai mulți ani la acțiunea „Ora Pământului”, vicepreședintele senior al BTB, Alexander Gogolev, a fost membru al consiliului de supraveghere, iar banca de stat însăși a fost listată pe site-ul fundației ca fiind un sponsor important.

Reamintim, la începutul acestei săptămâni, la 19 iunie, Biroul Procurorului General al Rusiei a declarat indezirabile activitățile grupului internațional pentru drepturile omului „Agora”.

Sursa: bbc.com


Acum în direct

Title

Artist