Acum în direct

Title

Artist

Intensificarea încălzirii globale ar putea duce la valuri de căldură mai frecvente în întreaga lume

Scris de la 26 aprilie 2023

Climatologii britanici au ajuns la concluzia că o nouă creștere a încălzirii globale va duce la valuri de căldură mai frecvente în toate regiunile lumii, în special în nord-estul Chinei, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în multe părți ale Europei centrale și în Mesoamerica, ne informează biroul de presă al Universității din Bristol.

„Valurile de căldură vor apărea cu o frecvență din ce în ce mai mare, lucru pentru care trebuie să fim pregătiți. Am evidențiat mai multe regiuni care au fost foarte norocoase în această privință în trecut, multe dintre acestea fiind țări în curs de dezvoltare cu populații în creștere. Guvernele din aceste regiuni ar trebui să analizeze dacă sunt pregătite pentru valuri masive de căldură”, a declarat Vicki Thompson, cercetător la Universitatea din Bristol (Marea Britanie).

Una dintre principalele consecințe ale încălzirii globale este reprezentată de așa-numitele fenomene meteorologice extreme. Prin acestă expresie, oamenii de știință înțeleg perioadele cu temperaturi anormal de ridicate în timpul iernii, valuri de căldură în timpul verii, ploi torențiale săptămânale, secete și alte fenomene meteorologice. Exemple notabile sunt inundațiile de anul trecut din Europa, valurile de căldură din SUA și Europa din această vară și o vară foarte călduroasă în Rusia în 2010.

Thompson și colegii săi au realizat primul studiu la scară largă privind modul în care frecvența valurilor de căldură și intensitatea tipică a acestora se va schimba în următoarele decenii în diferite părți ale lumii. Pentru a obține astfel de informații, climatologii au analizat modul în care temperaturile maxime zilnice au variat între 1955 și 2021 în toate regiunile lumii.

Studierea acestor date a permis oamenilor de știință să determine temperaturile tipice din perioadele valurilor de căldură și a secetei care au afectat diferite părți ale Pământului în ultimele șapte decenii și să determine probabilitatea medie a valurilor de căldură obișnuite și a celor care au depășit recordurile. Cercetătorii au folosit aceste informații pentru a estima schimbările în frecvența medie a evenimentelor meteorologice extreme, precum și probabilitatea unor secete și valuri de căldură neobișnuit de puternice.

Calculele efectuate de Thompson și colegii săi au demonstrat că frecvența valurilor de căldură va crește în aproape toate regiunile planetei, dar oamenii de știință au identificat câteva locuri de pe Pământ unde aceste tendințe vor fi deosebit de vizibile. Printre acestea se numără Orientul Îndepărtat al Rusiei, periferia Beijingului și alte regiuni din nord-estul Chinei, Europa Centrală, Mesoamerica, Argentina, Afganistan și Papua Noua Guinee.

În toate aceste regiuni ale planetei, valurile de căldură record care înainte se produceau o dată la o mie sau zece mii de ani vor avea loc mai frecvent, o dată la 70-99 de ani. În ultimele șapte decenii, astfel de fenomene extreme au avut loc în doar 31% din regiunile Pământului studiate de oamenii de știință, dar climatologii cred că, mai devreme sau mai târziu, valurile de căldură record vor afecta toate celelalte regiuni ale planetei.

Înțelegerea acestui lucru, speră Thompson și colegii săi, va determina autoritățile din cele mai vulnerabile părți ale Eurasiei să ia măsuri adecvate și să elaboreze planuri de acțiune pentru a ajuta la evitarea pierderilor masive de vieți omenești, a penuriei de apă, a accidentelor și a altor probleme pe care valurile de căldură le pot provoca.


Acum în direct

Title

Artist