Acum în direct

Title

Artist

Oamenii de știință confirmă topirea rapidă a ghețarilor din Groenlanda și Antarctica

Scris de la 21 aprilie 2023

Pierderea accelerată a stratului de gheață înseamnă că se așteaptă o creștere semnificativă a nivelului mării în următorul deceniu. Un studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință a confirmat topirea accelerată a stratului de gheață de pe Pământ.

Între 1992 și 2022, polii înghețați ai planetei au pierdut 7.560 de miliarde de tone de masă, creând un sfert din creșterea totală a nivelului mării, relatează BBC.

Se remarcă faptul că au existat șapte dintre cei mai grei ani de topire în ultimul deceniu. Cel mai dramatic an de topire a fost 2019, când calotele de gheață au pierdut 612 miliarde de tone, inclusiv 444 miliarde de tone în Arctica.

Studiul a constatat că, la începutul anilor 1990, topirea calotei glaciare a reprezentat doar 5,6% din creșterea nivelului mării. Acum, această cifră a crescut de cinci ori, ajungând la 25,6%.

Studiul a explicat că creșterea nivelului mării se datorează mai multor factori, și anume: expansiunea termică a apei într-o lume mai caldă; fluxul de apă de topire a ghețarilor dincolo de calote de gheață; și schimbările în cantitatea de apă conținută pe continente.

Profesorul Andrew Shepherd, de la Universitatea Northumbria, a declarat că pierderea accelerată a calotei glaciare înseamnă că se așteaptă ca nivelul mării să crească semnificativ în următorul deceniu.

„În deceniile trecute, a fost de aproximativ 3 mm pe an. În curând, vom vedea 4 mm, 5 mm, 6 mm pe an”, a declarat el.

Reamintim că oamenii de știință au descoperit că ghețarul Thwaites din Antarctica, supranumit „ghețarul apocalipsei”, formează fisuri adânci și se topește într-un ritm semnificativ. Prăbușirea sa parțială ar putea provoca creșterea nivelului mării cu peste 70 cm.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork