Țările G7 convin să accelereze eliminarea treptată a combustibililor fosili
Scris de EcoFM la 16 aprilie 2023
Ministrul francez al Energiei, Agnès Pannier-Runachet, a declarat că țările G7 au convenit să accelereze eliminarea treptată a combustibililor fosili, dar nu au reușit să se pună de acord asupra unui calendar pentru eliminarea treptată a cărbunelui.
Potrivit Bloomberg, reuniunea miniștrilor Energiei din țările G7, care a durat până duminică, a avut loc în orașul japonez Sapporo, în nordul țării. Miniștrii discută un comunicat comun în care se vorbește despre sprijinul pentru o tranziție energetică globală din partea celor mai avansate economii ale lumii.
„G7 spune pentru prima dată că trebuie să accelerăm eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili. G7 spune, de asemenea, că nu ar trebui să mai existe noi centrale electrice pe bază de cărbune”, a declarat Pannier-Runache reporterilor.
„G7 este vârful de lance al unei misiuni globale de decarbonizare, iar comunicatul transmite un mesaj politic important care va da tonul discuțiilor despre energie și climă pentru restul anului. Cu toate acestea, scrie Bloomberg, eșecul G7 de a ajunge la un acord asupra unui calendar pentru eliminarea treptată a cărbunelui ar putea slăbi hotărârea țărilor înaintea unui important summit ONU privind clima, COP 28, care va avea loc în Dubai la sfârșitul acestui an. La summit, aproape 200 de țări vor trebui să cadă de acord să elimine treptat combustibilii fosili.
Potrivit lui Pannier-Runache, G7 solicită, de asemenea, o accelerare a utilizării surselor de energie regenerabilă. Planul în curs de elaborare va avea ca obiectiv triplarea capacității de energie solară și creșterea producției de energie eoliană offshore de șapte ori față de nivelul din 2021.
Anul trecut, G7 s-a angajat să pună capăt, până la sfârșitul anului 2022, la noul sprijin guvernamental direct pentru sectorul energetic internațional al combustibililor fosili, cu excepția unor circumstanțe limitate, clar definite de fiecare țară, care corespund unei limite de încălzire de 1,5°C. Dar acest lucru nu a împiedicat unele țări membre să continue să finanțeze noi surse de generare a combustibililor fosili.
De exemplu, Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională și Nippon Export and Investment Insurance s-au angajat la începutul acestui an să aloce 655 de milioane de dolari pentru construirea unei noi centrale electrice pe bază de gaze naturale de 1 580 de megawați în Uzbekistan. Potrivit grupului non-profit Oil Change International, sprijinul financiar acordat de stat în Germania și Italia pentru proiecte de combustibili fosili nu corespunde promisiunilor privind clima făcute anul trecut de miniștrii energiei și mediului din G7.
În proiectele anterioare de comunicate pentru reuniunea ministerială, Japonia a solicitat sprijin pentru investiții în explorarea și producția gaze naturale. Ministrul francez al energiei a declarat că s-a ajuns la un compromis care „înseamnă implicit că nu putem investi în explorarea de noi capacități de gaze”.
Pannier-Runachet, fără a intra în detalii, a declarat că țările G7 negociază în continuare modalitățile de reducere a emisiilor provenite de la vehicule. De asemenea, se poartă discuții pentru a asigura securitatea metalelor, care sunt esențiale pentru crearea de tehnologii ecologice, a relatat postul japonez NHK, iar membrii G7 lucrează la un plan de alocare a peste 7,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta lanțurile de aprovizionare cu minerale precum litiul și nichelul. Propunerea ar putea ajuta la eludarea restricțiilor la exportul de materii prime necesare pentru fabricarea bateriilor și construirea infrastructurii de energie curată în țări precum China și India.
„Am devenit cu toții extrem de conștienți de faptul că dependența excesivă de un singur furnizor de energie și lipsa de diversificare implică riscuri ridicate pentru securitatea energetică și pentru tranziția către energia curată. Acest lucru este valabil atât pentru combustibilii convenționali, cum ar fi gazul sau petrolul, așa cum a arătat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și pentru viitoarele tehnologii curate pentru materialele critice necesare”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.