UE înființează un fond de 800 de miliarde de euro pentru a se rupe de dependența energetică a Rusiei
Scris de EcoFM la 24 februarie 2023
Planul REPowerEU se concentrează în principal pe creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă. UE a finalizat o reformă care introduce obiective de independență energetică în valoare de 800 de miliarde de euro în fondul de redresare post-pandemică în urma coronavirusului. Noile obiective din cadrul planului REPowerEU reprezintă răspunsul blocului la invazia Rusiei în Ucraina, iar o sumă suplimentară de 20 de miliarde de euro sub formă de granturi va finanța eliminarea treptată a combustibililor fosili din Rusia, potrivit EURACTIV.
„Scopul este de a consolida autonomia strategică a UE prin diversificarea aprovizionării sale cu energie și prin încetarea dependenței sale de importurile de combustibili fosili din Rusia”, se arată în declarația Consiliului UE. În declarație se explică faptul că statele membre vor putea adăuga un nou „capitol” REPowerEU la planurile lor naționale de redresare și sustenabilitate. Guvernele trebuie să prezinte planurile la Bruxelles înainte de a putea accesa împrumuturi și subvenții. Documentul precizează că planul REPowerEU se concentrează în principal pe creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă. De exemplu, acoperișurile solare, măsurile de eficiență energetică și stocarea energiei au devenit obligatorii în clădirile noi.
Un oficial al Comisiei Europene a declarat că 37% din cheltuielile din acest fond ar trebui să meargă către proiecte ecologice. O altă treime din cheltuieli ar trebui să fie destinată proiectelor transfrontaliere, inclusiv surselor regenerabile și eficienței energetice, deoarece acestea îmbunătățesc securitatea aprovizionării. Documentul a subliniat că statele membre ale UE vor avea termen până la 30 aprilie pentru a trimite planurile naționale de redresare actualizate cu secțiunile REPowerEU. Acest lucru este necesar pentru ca planurile revizuite să intre în vigoare înainte de vară. Se menționează că planul REPowerEU include, de asemenea, aproximativ 10 miliarde de euro pentru finanțarea infrastructurii de gaze lipsă și până la 2 miliarde de euro pentru infrastructura petrolieră.
Un oficial al Comisiei Europene a explicat că aceste cheltuieli vor fi însoțite de o serie de constrângeri. De exemplu, infrastructura pentru combustibili fosili nu poate reprezenta mai mult de 30% din totalul cheltuielilor REPowerEU. Acesta a subliniat că, pentru multe țări, infrastructura de combustibili fosili implică doar gazul. Cu toate acestea, Ungaria, Cehia și Slovacia vor putea finanța infrastructura petrolieră datorită dependenței lor directe de petrolul rusesc.
„În ceea ce privește infrastructura de gaz, au fost adăugate „cerințe suplimentare” pentru a se asigura că cheltuielile UE abordează direct problemele legate de securitatea aprovizionării. Proiectele eligibile ar trebui să contribuie la securitatea aprovizionării regionale și să fie operaționale până în 2026″, a declarat oficialul.
Se menționează că vor exista, de asemenea, granturi suplimentare – 20 de miliarde de euro – pentru a finanța eliminarea treptată a combustibililor fosili ruși. Șaizeci la sută din sumă va proveni din Fondul pentru inovare, iar 40 la sută din certificatele inițiale de emisii de carbon.
Documentul a demonstrat că 5,4 miliarde de euro vor fi redirecționate din rezerva UE către ajustarea Brexit pentru a finanța obiectivele REPowerEU. Oficialul a subliniat că țările UE au la dispoziție o lună pentru a spune dacă doresc împrumuturile de 225 de miliarde de euro disponibile în cadrul REPowerEU. Un astfel de termen ar ajuta la redistribuirea împrumuturilor de la statele membre neinteresate între alte țări ale blocului comunitar.
Reamintim că, la 18 mai 2022, Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU pentru trecerea la surse de energie regenerabilă și eliminarea treptată a energiei din Rusia.